Sjajni Mbappe slomio Dansku i odveo Francusku u osminu finala

Francuska je u drugom kolu skupine D Svjetskog prvenstva pobijedila Dansku s 2:1, pa je nakon dva kola sa šest bodova osigurala osminu finala. Oba gola za Francusku postigao je Kylian Mbappe (61, 86), dok je strijelac za Dansku bio Andreas Christiansen (68), piše hrt.hr.

Iako je danski izbornik Casper Hjulmand napravio četiri izmjene u početnoj postavi u odnosu na sastav koji je odigrao bezličnu utakmicu protiv Tunisa u prvom kolu, igra Danske je i protiv Francuske u prvih 45 minuta bila vrlo slaba. Tijekom čitavog prvog poluvremena Danci nisu odigrali niti jednu smislenu akciju, a u rezultatskoj ravnoteži držali su ih raspoloženi vratar Schmeichel i neprecizni francuski napadači.

Francuska je osobito opasna po danski gol bila u razdoblju od 20. do 40. minute. Pvo je u 21. minuti Dembele uputio dobar ubačaj s desnog boka, Rabiot je lijepo pucao glavom, no Schmeichel se istaknuo sjajnom paradom. U 30. minuti Mbappe je promiješao dansk obranu na lijevom krilu, prebacio loptu za Koundea, no udarac lijevog braniča Francuske na metar od svojih vrata uspio je odbiti Hojbjerg. Tri inute kasnije zaprijetio je Griezmann koji je pobjegao svojim čuvarima, ali otišao je previše ukoso pa je Schmeichel uspio nogom obraniti njegov prizemni pokušaj. Najbolju situaciju za pogodak imao je Mbappe u 40. minuti, ponovno je Dembele probio desni bok i poslao idealnu loptu na 12 metara za svog napadača, ali Mbappeov udarac je završio na tribini iza gola.

U poluvremenu je Hjulmand zamijenio svog središnjeg napadača, umjesto Corneliusa na teren je stupio Braithwaite, Danska je zaigrala ofenzivnije, a rezultat toga bila su izborena dva ubačaja iz kuta u prvih 10 minuta. Ipak, niti nakon tih prekida Danci nisu ugrozili Llorisa.

Takav otvoreniji gard Danske otvorio je više prostora i za francuske napadače, pa je Mbappe u 57. minuti solo-akcijom stigao do zone šuta, no opet je odlično reagirao Schmeichel.

Treću priliku na utakmici Mbappe je pretvorio u vodeći pogodak, u 61. minuti on i Theo Hernandez razmijenili su nekoliko dodavanja po lijevoj strani, Hernandez je izbjegao zamku zaleđa i zatim povratnom loptom pronašao Mbappea koji je sa 10-ak metara pucao pored statičnih danskih braniča, a u toj situaciji niti Schmeichel nije mogao spasiti svoju momčad.

I za Dansku je treća prilika, ali nakon kornera, bila sretna. Nakon ubačaja iz kuta prvi je na lopti bio Andersen koji je vrlo loše zahvatio loptu, no ona se od tla odbila pred drugog stopera Christiansena koji je reagirao mnogo bolje i iz blizine snažnim udarcem svladao Llorisa.

Mogla je Danska i do potpunog preokreta u 73. minuti, Damsgaard je prošao po lijevoj strani i odličnom povratnom loptom uposlio Lindstroma, no tada je i Lloris pokazao kako je sjajan vratar.

Veliku priliku nakon kornera za povratak u vodstvo Francuska je imala u 78. minuti, Tchouameni je u padu pucao glavom na drugoj vratnici, ali je pogodio u leđa Maehlea. Dvije minute potom atraktivno je “škaricama” pucao Rabiot nakon ubačaja Hernandeza, ali lopta je prohujala malo pred vratnice. Odmah u sljedećem napadu i Danska je stigla u odličnu priliku, ali je Braithwaite sa sedam-osam metara pucao tik uz vratnicu nakon ubačaja Dolberga.

Otvorena igra s obje strane u završnici je ipak donijela i pogodak i to u danskoj mreži. Coman je u 86. minuti prihvatio loptu na desnom krilu, ostavio ju za ubačaj Griezmanna koji je pronašao na drugoj vratnici Mbappea, a prvo ime branitelja naslova je izbjeglo pozornosti Kristensena te s metra udaljenosti zakucalo loptu u mrežu.

Ranije u subotu je u ovoj skupini Danska svladala Tunis sa 1-0 (1-0) pa je uoči posljednjeg kola Francuska na vrhu skupine sa šest bodova, Australija je druga s tri, dok su Danska i Tunis ostali na jednom bodu. U 3. kolu u srijedu će igrati Tunis – Francuska i Australija – Danska.

FRANCUSKA – DANSKA 2-1 (0-0)

Stadion 974

SUDAC: Marciniak (Poljska)

STRIJELCI: 1-0 Mbappe (61), 1-1 Christiansen (68), 2-1 Mbappe (86)

FRANCUSKA: Lloris – Kounde, Varane (Konate, 75), Upamecano, T. Hernandez – Tchouameni, Rabiot; Dembele (Coman, 75), Griezmann (Fofana, 90+2), Mbappe – Giroud (Thuram, 63)

DANSKA: Schmeichel – Andersen, Nelsson, Christensen – Kristensen (Bah, 90+2), Hojbjerg, Eriksen, Maehle – Lindstrom (Jensen, 85), Damsgaard (Dolberg, 73); Cornelius (Braithwaite, 46)

TIJEK SUSRETA:

——————–

90+6′ – kraj! Druga pobjeda Francuske i osiguran prolaz u drugi krug SP-a!

90′ – šest minuta sudačke nadoknade

90′ – Mbappe iz prve puca nakon odbijanca, ali slabo

86′ – Gol Francuske! Mbappe na drugoj vratnici u mrežu preusmjeruje precizan ubačaj Griezmanna!


81′ – Prilika Danske! Braithwaite je utrčao na prvu stativu i u padu pogađa stativu!

80′ – Prilika Francuske! Sjajne škarice Rabiota, ali francuski veznjak šalje loptu preko gola!

78′ – prilika Francuske! Tchouameni nakon kornera u sjajnoj poziciji glavom pogađa Mahlea u leđa!

74′ – Varane i Dembele izlaze, u igri su Coman i Konate kod Francuske, kod Danske van ide Damsgaard, a ulazi u igru Dolberg

73′ – velika šansa Danske! Jesper Lindström je ostao sam i pucao, sjajno brani Lloris!

71′ – prijeti opet Mbappe, probija lijevi bok, ali nitko nije ispratio njegov ubačaj

68′ – Danska je izjednačila iz prvog udarca u okvir gola! Strijelac je nakon kornera glavom bio branič Andreas Christensen, kojemu je loptu s prve na drugu stativu prebacio Andersen!


63′ – Deschamps vadi iz igre Girouda, a uvodi Thurama

61′ – Gol! Mbappe dovodi Francusku u vodstvo svojim 30. golom za francusku reprezentaciju! Bila je to sjajna akcija, Mbappe je proigrao Thea Hernandeza ,koji je utrčao u prostor i poslao povratnu loptu Mbappeu, a on pogađa mrežu!


60′ – Griezmann odlično prima Tchouamenijevu loptu prsima, ali s ruba kaznenog prostora puca preko gola!

56′ – Mbappe se sjajno okrenuo i prevario Christensena na sredini te je potom pretrčao skoro pola terena i pucao s ruba šesnaesterca, no brani Schmeichel!

52′ – Christensen glavom gađa Braithwaitea na drugoj stativi, ali čita to Lloris

50′ – Schmeichel na vrijeme istrčava i prekida kombinaciju Mbappea i Dembelea


48′ – Eriksenov ubačaj prohujao je kroz peterac, kasni Braithwaite

46′ – počelo je drugo poluvrijeme! Zamjena u danskom napadu, Braithwaite je u igri umjesto Corneliusa

45+4′ – kraj poluvremena!

45+3′ – Mbappe puca s 20 metara, no pogađa suigrača


43′ – Jules Kounde zaradio je žuti karton zbog prekršaja na Victoru Nelssonu

40′ – Treća velika prilika Francuske, Dembele je povratnom loptom pronašao Mbappea, čiji šut iz odlične pozicije ide preko gola!

37′ – prilika Francuske! Giroud je nadskočio Nelssona, ali glavom gađa pored gola!

36′ – Evo prilike Danske usred razdoblja jakog francuskog pritiska! Hojbjerg je uzeo loptu Mbappeu na sredini, slijedi brza kontra i jak, ali neprecizan šut Corneliusa s 10 metara!


30′ – prilika Francuske! Mbappe se probio po lijevom krilu i poslao loptu na drugu stativu, odakle snažno puca Kounde, no udarac blokira Hojbjerg

23′ – Cornelius staje na Giroudov zglob i zarađuje žuti karton. Giroudu se ukazuje pomoć, ali sve je u redu

21′ – Velika prilika Francuza! Dembele ubacuje, Rabiot puca glavom, Schmeichel sjajno brani!

19′ – Cristensen radi prekršaj nad Mbappem, kojega je dobro uposlio Griezmann, i spriječava potencijalan gol! Dobio je za to žuti karton.


13′ – prilika Francuske! Lopta je išla na glavu Varanea, ali izbacio je to Cornelius u korner. Malo kasnije opet je Varane najviši u skoku, ovaj put na prvoj vratnici, ali Maehle izbija!

9′ – Hernandez je probio lijevu strani i ubacio na drugu stativu, gdje je Giroudimao odličnu priliku s pet metara, ali nije dobro zahvatio loptu i čiste to danski braniči

5′ – Cornelius nije uspio smiriti oštru loptu Kristensena, da jest bilo bi to jako opasno po francuski gol

1′ – počela je utakmica!

Početni sastavi:

FRANCUSKA (4-1-2-3): Lloris – Kounde, Varane, Upamecano, T. Hernandez – Tchouameni – Griezmann, Rabiot – Dembele, Giroud, Mbappe

DANSKA (3-4-3): Schmeichel – Andresen, Christensen, Nelsson – Kristensen, Hojbjerg, Eriksen, Maehle – Lindstrom, Cornelius, Damsgaard

Standings provided Sofascore

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?