Zagovaratelji abortusa o ‘tajnoj misiji’ protivnika pobačaja: Žele fetuse učiniti ljudskim bićima

Mnogi zagovornici pobačaja negiraju činjenicu da je nerođeno dijete – ljudsko biće. Američki lijevi medij US News & World Report ove je godine u svom članku “raskrinkao” protivnike pobačaja tvrdnjom da imaju “tajnu misiju” da “fetuse učine stvarnim, živim ljudskim bićima”, piše narod.hr.

Kaia Hubbard – pro choice zagovornica

Kaia Hubbard, koja često izvještava o pobačaju i čini se da ga podržava, napisala je da pokret za život radi na tome da se abortus proglasi ubojstvom.  Zagovaratelji života, zlokobno upozorava, imaju tajnu misiju da fetuse, koje zagovaratelji abortusa ismijavaju kao besmislene nakupine stanica, učine stvarnim živim ljudskim bićima. “Oni također iskrivljuju bitno te skreću pažnju sa zdravlja žene, govoreći o fetusu i zalažući se za njega – pod svaku cijenu”, napisala je Hubbard.

Hubbard je istaknula da se desetljećima samoodrživost – koja se često određuje kao 24. tjedan trudnoće (iako su prijevremeno rođene bebe preživjele čak s 21 tjednom) – smatra mjerilom kada se pobačaj uglavnom ne bi trebao dopustiti, dakle nakon 24. tjedna, a prije 24. tjedna fetus je samo nakupina stanica te se pobačaj može dopustiti. Ipak, mnoge države pokušavaju donijeti zakone o zabrani pobačaja u ranijoj gestacijskoj dobi, kao što je 12 ili 15 tjedana. Iako pokret za abortus ismijava te zabrane kao ekstremne. Sjedinjene Američke Države su jedna od malo zemalja koje dopuštaju pobačaje u kasnim terminima; većina država svijeta zabranjuje pobačaj mnogo prije 24. tjedna — obično oko 12. tjedna.

Ali što je fetalna osobnost? I zašto mnogi u pro-life pokretu tvrde da su fetusi – znanstveni izraz koji označava razdoblje prenatalnog ljudskog razvoja – ljudska bića? Odgovor je jednostavan i uključuje nešto što Hubbard uopće nije uzela u obzir u jednadžbi: znanost.

Znanstvene činjenice o razvoju djeteta

Znanstvena je činjenica da je ljudski fetus, ili nerođeno dijete, živo ljudsko biće koje raste. Iako se mnogi zagovornici pobačaja izruguju zagovarateljima života koji imaju uvjerenja ukorijenjena u religiji, mnogi su za zaštitu života od začeća zbog svog znanja o znanosti o ljudskom razvoju. Činjenica je da novi ljudski život počinje oplodnjom (začećem). Upravo u ovom trenutku, u trenutku kada je nova osoba stvorena, već su određeni njezin spol, boja kose, boja očiju i bezbroj drugih osobina. Ona ima svoj zasebni, individualni, jedinstveni DNK.

Unutar prvog tromjesečja, kada se dogodi većina pobačaja, razvoj se odvija velikom brzinom. Endowment for Human Development (EHD), nestranačka organizacija posvećena poboljšanju zdravstvenog znanstvenog obrazovanja i koja zauzima neutralan stav o kontroverznim bioetičkim pitanjima poput pobačaja, ima bezbroj resursa koji objašnjavaju kako se razvijaju novorođena djeca. To uključuje znanost o otkucajima srca embrija; srce počinje kucati samo tri tjedna nakon oplodnje.

Mnogi zagovornici pobačaja tvrde da je to besmisleno lupanje mišića ili puka električna aktivnost, ali djetetovo srce, iako nije u potpunosti formirano, zapravo kuca. Krv se pumpa kroz sićušno tijelo rastućeg čovjeka, što je – kako objašnjava EHD – neophodno. Djetetu je potrebna krv da teče cijelim tijelom kako bi raslo. Jedan EHD video prikazuje otkucaje srca nerođenog djeteta u 4+4 tjednu trudnoće; komorice mijenjaju boju kako krv teče kroz srce.

Do petog tjedna trudnoće dijete se počelo kretati; do šest tjedana mogu se zabilježiti moždani valovi. Sa sedam tjedana može štucati, a s devet tjedana može osjetiti dodir. Prema nedavnim istraživanjima, do kraja prvog tromjesečja vjerojatno ima sposobnost osjećati bol.

Razvojne faze djeteta i prigodni izrazi

Hubbard i drugi zagovornici pobačaja koriste se izrazima kao što je “fetus” u nastojanju da nerođenom djetetu oduzmu njegovu ili njezinu ljudskost. Ali fetus je samo pojam za određeno razdoblje razvoja; tijekom trudnoće dijete će proći kroz više razvojnih faza: zigot, embrij, fetus, novorođenče itd. To ne znači da fetus na neki način nije čovjek; uostalom, nazvati dvogodišnjaka djetetom je slično ovome. Položaj djeteta u majčinoj utrobi ne čini ga nakupinom stanica ili pukim proizvodom začeća. On je još uvijek ljudsko biće, za koje sa znanstvenom sigurnošću znamo da je živo i raste.

Pro-life pokret ne mora “pretvoriti” nerođenu djecu u ljudska bića ili osobe (ne postoje ljudska bića koja su “neosobe”). Ona to već jesu, priznavali to ljudi poput Kaiae Hubbard ili ne.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?