Uoči zadnjeg kola tri reprezentacije osigurale nokaut fazu

Uoči posljednjeg kola po skupinama Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru samo su Francuska, Brazil i Portugal osigurali plasman u osminu finala, dok su jedino Kanada i Katar bez izgleda za prolazak u nokaut fazu, piše hrt.hr.

Brazil, Francuska i Portugal osigurali su prolazak sa po dvije pobjede, dok su Kanada i Katar ispali nakon što su doživjeli po dva poraza.

Ostalih 27 reprezentacija još je u igri za nastavak natjecanja, neke s manje, a neke s više izgleda. Među njima je i Hrvatska, koja je na korak do osmine finala.

SKUPINA A (Nizozemska 4, Ekvador 4, Senegal 3, Katar 0)
Nizozemci vode u skupini i samo ih čudo može izbaciti iz osmine finala. “Oranje” bi na papiru trebalo imati najlakši posao, u zadnjem kolu dočekuje ih domaćin i dovoljan im je tek bod kako bi matematički osigurali prolazak.

U drugom susretu Ekvador i Senegal će u izravnom dvoboju loviti osminu finala. Zanimljivo, Nizozemska i Ekvador za sada imaju identičan učinak, po četiri boda, uz razliku pogodaka 3-1, a njihov susret je završio 1-1.

Standings provided Sofascore

SKUPINA B (Engleska 4, Iran 3, SAD 2, Wales 1)Englezi su najbliži “jedinici”, a u zadnjem kolu odmjerit će snage protiv svojih susjeda na Otoku Velšana. I drugi dvoboj donosi velike tenzije, osim sportskih i političke, zbog odnosa SAD i Irana. Amerikancima za prolazak igra samo pobjeda, baš kao i Velšanima.

Standings provided Sofascore

SKUPINA C (Poljska 4, Argentina 3, Saudijska Arabija 3, Meksiko 1)Nakon dva kola Messijeva Argentina je neočekivano druga s tek tri boda. U zadnjem kolu igrat će protiv lidera skupine Poljske i Gaučima igra samo pobjeda. Dalje bi mogli i s mršavim remijem, ali tada im se treba poklopiti rezultat druge utakmice.

U najtežoj poziciji je Meksiko kojemu igra samo pobjeda protiv Saudijske Arabije, ali možda niti tri boda na koncu Meksikancima neće biti dovoljna. Saudijci pobjedom protiv Meksika sigurno prolaze, a ovisno o argentinsko-poljskom ogledu možda će im biti dovoljan i bod.

Standings provided Sofascore

SKUPINA D (Francuska 6, Australija 3, Danska 1, Tunis 1)Aktualni svjetski prvaci Francuzi s dvije pobjede su osigurali prolazak, ali ne i “jedinicu”. Za to im treba tek bod protiv Tunisa. Tricolori mogu do prvog mjesta i uz poraz, jer imaju tri boda više i šest golova bolju razliku pogodaka od Australije.

Socceroosi u drugom susretu igraju protiv Danske za prolazak, a Dancima igra samo pobjeda. Tunis može dalje ako sruši Francusku, a Danska i Australija remiziraju.

Standings provided Sofascore

SKUPINA E (Španjolska 4, Japan 3, Kostarika 3 Njemačka 1)Uoči zadnjeg kola Španjolska je u najboljoj poziciji, vodi na ljestvici, a u zadnjem kolu igra protiv Japana. Furiji je bod dovoljan za prolazak, a pobjedom su sigurno prvi.

Njemačka nema prostora za kalkulacije, igra joj samo pobjeda protiv Kostarike i nada da Japan neće iznenaditi i Španjolce.

Standings provided Sofascore

SKUPINA F (Hrvatska 4, Maroko 4, Belgija 3, Kanada 0)Kanađani su ispali, a sve tri ostale ekipe mogu do osmine finala. Hrvatskoj je dovoljan i bod protiv Belgije, baš kao i Marokancima protiv Kanade.

Belgija pobjedom preskače Hrvatsku i ide dalje, no Crveni vragovi mogu dalje i s remijem, no tada Kanada mora poraziti Maroko s tri razlike.

Standings provided Sofascore

SKUPINA G (Brazil 6, Švicarska 3, Srbija 1, Kamerun 1)Brazil je s dvije pobjede sigurno u osmini finala, a za potvrdu prvog mjesta treba još bod protiv Kameruna. Srbija i Švicarska će u međusobnom susretu igrati za prolazak, a Švicarcima igra i bod.

Kamerun za prolazak mora pobijediti Brazil, dok drugi susret mora završiti bez pobjednika. U slučaju pobjeda Kameruna i Srbije, odlučivala bi razlika pogodaka.

Standings provided Sofascore

SKUPINA H (Portugal 6, Gana 3, Republika Koreja 1, Urugvaj 1)

Cristiano Ronaldo
i društvo su osigurali prolazak, a u zadnjem kolu će protiv Republike Koreje tražiti barem bod za osvajanje prvog mjesta.

Gana i Urugvaj će u izravnom susretu igrati za preostalo mjesto koje vodi dalje, a Urugvaju igra samo pobjeda. Dalje mogu i Korejci, ali samo uz pobjedu protiv Portugala, ali pritom uz remi Gane i Urugvaja. U slučaju korejske i urugvajske pobjede, obje ekipe bi imale po četiri boda i odlučivala bi razlika pogodaka.

Standings provided Sofascore

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?