Osječka Elektrotehničko prometna škola – rasadnik inovatora

Osječka Elektrotehničko prometna škola pravi je rasadnik mladih inovatora, a sudeći po njihovim idejama i izumima i uspješnih budućih poduzetnika. Najnoviji uspjeh ove škole koja inače nosi status Regionalnog centra kompetentnosti jest osvojeno zlato učenika Danijela Krište na sajmu inovacija u Njemačkoj, piše hrt.hr.

Kada ne svira klarinet, Danijel se bavi inovacijama. Učenik je Elektrotehničke i prometne škole,i sa sajma inovacija u Nürnbergu vratio se sa zlatom! 

– Konkurencija na sajmu je bila vrlo široka. Bilo je preko 500 inovacija iz različitih država, od Tajvana do SAD-a, raznih europskih. Ja sam se ovdje predstavio s izumom Low Poer Data Logger ili LoRa, rekao je Danijel Krišto, učenik Elektrotehničke i prometne škole, Osijek.

Mjereći razne vrijednosti, ova aplikacija i uređaj pomažu poljoprivrednicima.

– Tu imamo vlagu, tlak zraka, tu malo dolje imamo temperaturu koju mjeri i to služi kako bi poljoprivrednici mogli predvidjeti klimatske uvjete koji nam prijete, kao na primjer suše, pokazuje Danijel.

Nakon završetka srednje škole planira upisati FERIT. Trenutačno se zajedno sa svojim inovacijskim prijateljima priprema za sajam inovacija u Ženevi u travnju.

– Ovdje su stvarno dobri učenici. Oni se meni javljaju za završne radove, a onda ja kažem da ako će biti kod mene, ako žele da im budem mentor, onda moraju nešto jako dobro napraviti, govori Mirko Mesić, profesor i mentor u Elektrotehničkoj i prometnoj školi, Osijek.

Luka je osmislio aplikaciju za odabir recepata uz određene sastojke.

– Ljetos sam bio sam kod kuće nekoliko tjedana i shvatio sam tek tada, koliko je zapravo teško svaki dan smišljati novo jelo. Onda sam ušao u cipele svoje mame i shvatio koliko je zapravo inovativno smišljati svaki dan novo jelo, zaključuje Luka Toprek, učenik Elektrotehničke i prometne škole, Osijek.

Ovome timu nedavno se pridružila Ema.

– Planiram napraviti senzore koji su bežični za utrke auta i motora koji se koriste na Street Days u Osijeku, govori Ema Milovac, učenica Elektrotehničke i prometne škole, Osijek.

Puni ideja sigurno koračaju u svijet poduzetništva i inovacija, a ovo je tek početak!

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?