Sindikati u HNŽ-u zaprijetili štrajkom

Odluka Vlade Hercegovačko-neretvanske županije da isplati po 300 maraka jednokratne pomoći zaposlenicima svih proračunskih korisnika u toj županiji izazvala je nezadovoljstvo među sindikalistima koji traže povećanje te pomoći, odnosno isplatu po 1.080 maraka, zbog čega su u srijedu zaprijetili štrajkom upozorenja i prosvjedima, piše pogled.ba.

Predsjednik Unije nezavisnih sindikata FBiH i Sindikata srednjih škola u HNŽ-u Josip Milić kaže kako je pomoć od 300 maraka minorna i da je povećanje tog iznosa neophodno, odnosno da će proračunski korisnici biti zadovoljni smo iznosom od 1.080 maraka kako je to i predviđeno odlukom Vlade FBiH kao odgovor na inflaciju.

 Dodaje kako će, u slučaju da se županijska vlada ogluši na njihov zahtjev za povećanjem te jednokratne pomoći, članovi sindikata korisnika proračuna HNŽ-a održati štrajk upozorenja, a zatim i prosvjed. 

Po riječima predsjednice Županijskoga odbora Sindikata srednjeg i visokoga obrazovanja u HNŽ-u Edine Čomić, revolt kod sindikalista posebno je izazvala neujednačena isplata u Federaciji.

– Odluka Vlade FBiH koja je trebala pomoći najugroženije kategorije, pomaže one koji su u najboljem položaju, odnosno tvrtke u kojima su najveće plaće i to je ono što je izazvalo revolt kod članova sindikata. Nezadovoljstvo je veće što se i u nekim županijama isplaćuje ta naknada u punom iznosu, jer onda ovaj iznos od 300 maraka za korisnike proračuna HNŽ-a izgleda stvarno ponižavajući – istaknula je Čomić. 

Također je podsjetila kako je Koordinacija sindikata korisnika proračuna HNŽ-a sredinom mjeseca uputila dopis Vladi HNŽ-a za hitan sastanak i povećanje odobrenog iznosa od 300 na 1.080 maraka na što se županijska vlada oglušila.

Podsjetimo, Odluka za isplatu jednokratne novčane pomoći zaposlenicima svih proračunskih korisnika u HNŽ-u bez plaćanja poreza i doprinosa kao vid dodatne podrške zaposlenicima uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena u iznosu od 300 maraka po zaposleniku donesena je 12. listopada.

Predsjednik Sindikata učitelja HNŽ-a Goran Miličević podsjetio je ovom prilikom na inflaciju koja je ove godine porasla na 20 posto s tendencijom rasta. 

-Sve je poskupjelo, od hrane do goriva, što pogađa posebno radnike te bi na prvom mjestu svaka vlada trebala prvo povesti računu o tome – rekao je Miličević.

Napomenuo je kako se zahvaljujući inflaciji svi proračuni jako dobro pune i da upravo zato vlade trebaju vratiti nešto od tog iznosa kroz jednokratnu pomoć čime bi se, mišljenja je, smanjio udar inflacije na sve radnike.

Također smatra kako županijski proračun ne stoji loše te da je pomoć od nešto više od četvrtine iznosa od 1080 maraka zaista neznatna. 

– Djelatnici osnovnih škola su spremni na prosvjed i štrajk ako se jednokratna pomoć znatno ne uveća, odnosno bit će zadovoljni samo iznosom od 1.080 maraka- poručio je na kraju Miličević.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?