Trojica hrvatskih znanstvenika i umjetnika primila najviše poljsko odlikovanje

Trojica istaknutih hrvatskih znanstvenika i umjetnika primila su u srijedu najviše poljsko državno odlikovanje na svečanosti održanoj u poljskom veleposlanstvu u Zagrebu, piše hrt.hr.

Pedijatar-neonatolog Milan Stanojević i polonist Dalibor Blažina iz Zagreba te dramski umjetnik Jasmin Novljaković iz Osijeka odlikovani su Zlatnim križem za zasluge u razvoju poljsko-hrvatske znanstvene suradnje te za promicanje poljske kulture.

Uručujući im odlikovanja, veleposlanik Poljske u Hrvatskoj Andrzej Jasionowski kazao je da su ostvarili velika djela i povezali poljsku kulturu s hrvatskom te da su oni najveći veleposlanici Poljske u Hrvatskoj. Dodao je da se time obilježava obljetnica hrvatsko-poljskih odnosa i da je tom prilikom najvažnije nagraditi ljude koji su te zasluge ostvarili nesebično radeći za druge.

Nagrađeni su zahvalili na odlikovanjima Poljskoj, istaknuli osobe koje su im u tom najviše pomogle i rekli da ih odlikovanje obvezuje na daljnji rad.

Križ za zasluge, utemeljen 1923. godine, dodjeljuje predsjednik Republike Poljske osobama koje su svojim djelovanjem znatno pridonijele državi ili građanima požrtvovnim javnim djelovanjem, pružanjem pomoći i dobrotvornim radom. Ovo odlikovanje dodijeljeno je u tri stupnja, a Zlatni križ za zasluge najviši je stupanj.

Milan Stanojević istaknuti je profesor, pedijatar neonatolog, savjetnik u Poliklinici za ginekologiju i porodništvo Gineko u Zagrebu, kaže se u obrazloženju i naglašava da savršeno govori poljski jezik i da je nebrojeno puta pružio nesebičnu liječničku pomoć potrebitima. Njegova predanost daleko nadilazi standardna očekivanja zdravstvenih radnika. Ljudi koji su putovali u Hrvatsku i članovi lokalne poljske dijaspore često su koristili njegovu pomoć u teškim trenucima, kaže se.

Dalibor Blažina umirovljeni je profesor i dugogodišnji predstojnik Odsjeka za polonistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom svoje profesionalne karijere prevodio je, istraživao i promicao poljsku književnost. Godine 2003. dobio je nagradu Međunarodnog kazališnog instituta za popularizaciju lika i djela S. I. Witkiewicza. Posebno je zaslužan za razvoj poljske znanosti u inozemstvu i promicanje poljske kulture i znanosti u Hrvatskoj, stoji u obrazloženju.

Jasmin Novljaković docent je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, glumac je, redatelj i prevoditelj poljske književnosti. Tijekom cijele svoje redateljske karijere postavljao je predstave poljskih autora promovirajući ih među hrvatskom publikom. Drame su mu nominirane za prestižne hrvatske kazališne nagrade. U svojoj pedagoškoj djelatnosti veliku pozornost posvećuje poljskim umjetničkim dostignućima. Već gotovo 30 godina aktivno promiče poljsku kulturu i gradi pozitivnu sliku o Poljskoj, kaže se.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?