Brazil unatoč porazu od Kameruna izborio osminu finala

Iako su Brazilci s drugom postavom bili nadmoćni tijekom cijelog dvoboja, Kamerun je došao do velike pobjede kad je u drugoj minuti sučevog dodatka pri kraju dvoboja, piše hrt.hr.

Pogodak glavom postigao je kapetan momčadi Vincent Aboubakar koji je odmah potom zaradio drugi žuti karton i isključenje, zbog toga što je u proslavi skinuo dres.



Brazil je natjecanje u skupini završio sa šest bodova, koliko ih je sakupila i Švicarska, ali je zbog lošije gol-razlike osvojila drugo mjesto. Kamerun je završio kao treći sa četiri boda, a Srbija je s jednim bodom ostala na dnu ljestvice skupine G.

Brazil će kao prvoplasirana reprezentacija skupine G u osmini finala igrati protiv Južne Koreje, a taj je dvoboj na rasporedu u ponedjeljak, 5. prosinca, od 20 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Švicarci će na teren dan poslije, također od 20 sati, a suparnik u posljednjem dvoboju osmine finala bit će im reprezentacija Portugala.

Pobjednik dvoboja Brazil – Južna Koreja će u četvrtfinalu (9. prosinca) igrati protiv boljeg iz sraza Hrvatske i Japana.

Brazilski izbornik Tite izveo je svoju drugu postavu u dvoboju protiv Kameruna, a to je Daniju Alvesu donijelo 125. nastup za nacionalnu vrstu, čime se izjednačio na drugom mjestu liste s Robertom Carlosom, dok je na vrhu i dalje Cafu (142).

Iako su rezervisti bili na terenu, Brazil je dominirao veći dio utakmice.

Već u 14. minuti Gabriel Martinelli je odlično gađao glavom nakon preciznog ubačaja s desne strane, ali je kamerunski vratar Epassy izvukao loptu koja je išla pod gredu.

Unatoč nadmoći, Brazilci su na novi udarac unutar okvira čekali do sučevog dodatka, kad je Devis Epassy prvo obranio projektil Martinellija pod gredu.

U završnici poluvremena i Kamerunci su mogli do vodstva. Nakon ubačaja s lijeve strane lopta je došla do Bryana Mbeuma na drugoj vratnici koji je glavom poslao loptu pod gredu, ali je Ederson obranio.

Prvu priliku u drugom dijelu imali su Kamerunci. U 51. minuti šutirao je Aboubakar s desne strane, a lopta je prošla uz suprotnu vratnicu.

Taj udarac kao da je razbudio Brazilce koji su nanizali neko izglednih situacija u kamerunskom kaznenom prostoru, ali vratar Epassy i okvir vrata ispriječili su se Titeovim izabranicima na putu prema pogotku.

U 56. minuti je Gabriel Martinelli treći put gađao pod gredu i treći put je kamerunski vratar to obranio. Nakon udarca iz kuta Militao je pucao glavom, a Epassy uspio odbiti loptu u vratnicu.

Kako se približavao kraj utakmice brazilski pokušaji su postajali sve jaloviji, iako je izbornik Tite pokušao zamjenama unijeti malo više živosti. No, Kamerunci su se dobro branili i imali sjajnog vratara Epassyja.

I kad se činilo da će dvoboj na Lusailu završiti bez pogodaka, Kamerunci su došli do pobjede. S desne strane je idealan ubačaj poslao Jerome Ngom Mbekeli, a u kaznenom prostoru dočekao ga je Vincent Aboubakar i pogodio uz lijevu vratnicu brazilskog gola, a Ederson je samo pogledom ispratio loptu.

KAMERUN – BRAZIL 1-0 (0-0)

Stadion: Lusail. Gledatelja: 85.986. Sudac: Ismail Elfath (SAD).

STRIJELAC: 1-0 Vincent Aboubakar (90+2)

KAMERUN: Epassy, Fai, Wooh, Ebosse, Tolo – Anguissa, Kunde (od 68. Ntcham) – Mbeumo (od 64. Ekambi), Choupo-Moting, Ngamaleu (od 86. Mbekeli) – Aboubakar

BRAZIL: Ederson – Dani Alves (C), Militao, Bremer, Telles (od 55. Marquinhos) – Antony (od 79. Raphinha), Fabinho, Fred (od 55. B. Guimaraes), Rodrygo (od 55. Everton Ribeiro) – Martinelli, G. Jesus (od 64. Pedro)

Žuti kartoni: Tolo, Kunde, Fai, Aboubakar (Kamerun); Militao, B. Guimaraes (Brazil)

Crveni kartoni: Vincent Aboubakar (Kamerun)

Devis Epassy, vratar reprezentacije Kameruna i igrač utakmice:

– Možemo biti ponosni na ono što smo napravili večeras, pokazali smo da smo i mi velika momčad, ujedinjeni i borbeni, a i više od toga. Nažalost, nismo prošli u drugi krug, to je ono što nas rastužuje, ali večeras ne trebamo ni za čim žaliti. Došao sam u reprezentaciju prije godinu dana i nitko me u Kamerunu nije poznavao. Znate da Kamerunci puno pričaju kad nekoga ne poznaju… No, dobio sam i mnogo poruka podrške od njih i na tome im zahvaljujem, rekao je.

Dani Alves
, kapetan reprezentacije Brazila:

– Ovo nam je upozorenje. Nema slabih suparnika. Ovo nam je lekcija – moramo ostati u igri cijelu utakmicu. Jedan propust i sve može biti izgubljeno. S terena smo otišli s osjećajem da smo dopustili jednom prekrasnom danu da nam pobjegne kroz prste, nama igračima koji nismo mnogo igrali, rekao je.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?