Dodik: Predlažem bar jedan dan tjedno bez miješanja diplomata u unutarnja pitanja u BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da podržava ideju američkog veleposlanika Michaela Murphyja da u BiH svaki dan treba biti dan borbe protiv korupcije, ali bi predložio i to da u BiH bar jedan dan tjedno bude bez miješanja diplomata u unutarnja pitanja BiH.

– Američki veleposlanik u kontinuitetu zloupotrebljava činjenicu da smo mu dali suglasnost da predstavlja svoju zemlju u BiH, ali mu nismo dali suglasnost da je uređuje, u njoj presuđuje i odlučuje”, istaknuo je Dodik upitan da prokomentira Murphyjevu izjavu da o tome da, kako je rekao, političari rade za organizirane kriminalne skupine, a ne za građane, kao i o navodnim izbornim prijevarama.

Predsjednik Srpske je naglasio da se najdrastičniji primjeri korupcije, o kojoj veleposlanik Murphy voli pričati, vide upravo u djelovanju Veleposlanstva SAD koja je financijskom podrškom pojedinim medijima, političkim strankama i udrugama stvorilo eksponente svoje politike, a ne slobodne i odgovorne pojedince ili medije.

– Ako to nije korupcija, onda ne znam što bi mogla biti – rekao je Dodik.

Što se tiče izbora i njihove regularnosti, naglasio je predsjednik Srpske za Srnu, veleposlanik Murphy nije uopće pozvan da se miješa ni u to pitanje.

– Ali kad se već umiješao, moram mu reći da SAD iz kojih dolazi nisu uspjele sačuvati integritet izbornog procesa čemu je svjedočio cijeli svijet, te stoga nije baš najpozvanija osoba da komentira izbore u bilo kojoj drugoj zemlji. BiH, kakva god da je, u izbornom procesu nije zabilježila ljudske žrtve i nerede kakvim smo svjedočili u SAD prije dvije godine – podsjetio je Dodik.

On je dodao da bi predložio američkom veleposlaniku da prestane pričati o kriminalno koruptivnim radnjama i pojedincima, i da naloži tužiteljstvima i sudovima da rade svoj posao.

– Ako ih već kontroliraju , a kontroliraju ih, neka im konačno narede da rade svoj posao. Mogućnost da to čini bilo koji organ vlasti u BiH uzeli su u svoje ruke i red bi bio da međunarodna zajednica na čelu sa SAD preuzme odgovornost za stanje u BiH kada je riječ o kriminalu i korupciji. Ne pristajem više da ih oni biraju i upravljaju njima, a mi koji smo birani na izborima da odgovaramo za stanje u društvu – istaknuo je Dodik.

On je ukazao da priča o vladavini prava i zakona u trenutku dok se krši Bečka konvencija o diplomatskim odnosima je tragikomična, kao što je tragikomično inzistiranje na postojanju visokog predstavnika koji je nelegalno došao u BiH i lažno se predstavlja.

– Ako Murphy misli na takvu vladavinu zakona – hvala, nisam zainteresiran – poručio je Dodik.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?