Urugvaj pobijedio Ganu, ali i ispao sa Svjetskog prvenstva

Nogometaši Urugvaja u susretu 3. kola skupine H svladali su Ganu sa 2-0 (2-0) na stadionu Al Janoub, ali se ipak nisu plasirali u osminu finala Svjetskog prvenstva, piše hrt.hr.

Strijelac oba gola bio je Giorgian De Arrascaeta (26, 32).

Urugvaj je ovom pobjedom stigao do četiri boda, ali jednak učinak ostvarila je i Južna Koreja zahvaljujući iznenađujućoj 2-1 (1-1) pobjedi protiv Portugala u drugom susretu ove skupine, pa je o prolasku dalje odlučivala razlika pogodaka. Tu je uspješnija bila Južna Koreja s gol-razlikom 4-4, dok je Urugvaj imao gol-razliku 2-2, a uspješnijom se smatra reprezentacija koja je postigla više golova. Prvo je mjesto sa šest bodova osvojio Portugal, dok je Gana ostala posljednja s tri boda.

Urugvaju, koji je do ove utakmice bio jedina reprezentacija koja nije postigla pogodak na ovom SP, za prolazak dalje “igrala” je samo pobjeda, a ibornik Diego Alonso je po tri boda krenuo s tri napadača – SuarezomNunezom Pellistrijem

Usprkos početnom pritisku Urugvaja, do pogotka je prva mogla doći i Gana. U 15. minuti Jordan Ayew je uputio udarac sa 20-ak metara, Rochet je taj njegov pokušaj odbio, ali samo na nogu Kudusa, Rochet se bacio u noge veznjaka Gane i napravio prekršaj. Prvotno je akcija prekinuta jer je linijski sudac označio zaleđe i to Andrea Ayewa prilikom udarca njegova brata, no pregledom putem VAR-a ustanovljeno je kako nije bilo zaleđa, a zatim je i sudac Siebert procijenio kako je Rochet napravio prekršaj za kazneni udarac. Čitav je taj prekid trajao punih pet minuta, a onda je loptu uzeo Andre Ayew i zatim uputio ne odviše jak udarac u lijevu Rochetovu stranu, a urugvajski vratar se iskupio za nesmotreni prekršaj obranom.

Zanimljivo, ovo je bio drugi susret Gane i Urugvaja na svjetskim prvenstvima, prije 12 godina u JAR-u su igrali u četvrtfinalu i tada je Gana imala kazneni udarac u 120. minuti za prolazak u polufinale, ali je zatresao gredu.

Kazna za neiskorišteni kazneni udarac bila je ekspresna i nemilosrdna. Samo 10 minuta kasnije bilo je 2-0 za Urugvaj, a strijelac oba gola bio je veznjak Flamenga De Arrascaeta. Prvu priliku Urugvajci su čak i promašili, u 23. minuti Nunez je pritisnuo zadnju liniju Gane, oduzeo loptu, odigrao dupli pas s De Arrascaetom, prebacio istrčalog vratara, ali Salisu je uspio raščistiti loptu metar od gol-linije.

U 26. minuti igrači Gane olako su izgubili loptu na sredini igrališta, Olivera je uputio sentaršut s desne strane na Suareza, njegov pokušaj obranio je Ati-Zigi, ali na odbijenu loptu najbrže je reagirao De Arrascaeta i s manje od metra udaljenosti glavom poslao loptu u mrežu.

Šest minuta potom već je bilo 2-0 za Urugvaj. Nunez je na vrhu kaznenog prostora glavom spustio loptu za Suareza koji je sjajno proigrao De Arrascaetu koji je volejom sa 10-ak metara još jednom svladao Ati-Zigija.

Početkom nastavka Gana se mogla vratiti u utakmicu, igrač koji je ušao u poluvremenu Bukari pucao je sa 15-ak metara no nije bio precizan.

Nakon tog pretrpljenog straha, Urugvajci su opet zagospodarili terenom i mirno čuvali stečenu prednost. Trebali su ju i povećati u 65. minuti, ali Pellistri je iz odlične situacije nakon kombinacije Valverdea Olivere s osam metara pucao pored gola. Pet minuta kasnije Valverde je pokušao volejom s distance, no Ati-Zigi je bio na mjestu.

Gana je ponovno zaprijetila tek u 79. minuti kada je Semenyo ušao u kazneni prostor, ali njegov udarac iskosa s lijeve strane prošao je pored vratnice. Dvije minute nakon toga Kudus je pokušao sa 20-ak metara, njegov udarac je išao u okvir gola, no Rochet je bio na mjestu.

Potpuni kaos na travnjaku uslijedio je u 85. minuti kada se saznalo da je Južna Koreja povela protiv Portugala. Tada je i Urugvaju, koji je do tog trenutka držao drugo mjesto, morao napasti kako bi postigao treći pogodak i zbog razlike pogodaka prošao dalje, dok je Gana trebala dva pogotka za poravnanje i prolazak. U četvrtoj minuti nadoknade Bukari je imao odličnu poziciju za udarac koji je bio blokiran, odmah u sljedećoj akciji za Urugvaj je pucao Gomez, no zaustavio ga je Ati-Zigi, da bi u šestoj minuti nadoknade i Rochet odlično obranio pokušaj Sulemane.

Na kraju dvoboja obje su reprezentacije travnjak napustila pognute glave, no Urugvajci su imali mnogo toga za prigovoriti sucu Siebertu jer su smatrali kako je trebao pokazati na bijelu točku nakon duela Nuneza i Cavanija s ganskim braničima u 55., odnosno 89. minuti.

Tijek susreta:

Gana – Urugvaj 0:2

De Arrascaeta 26′, 32′

Južna Koreja – Portugal 2:1

Young-Gwon Kim 27, Hwang Hee-Chana 90′; Horta 6′

Standings provided Sofascore

KRAAJ!

90′ Osam minuta sudačke nadoknade na utakmici Urugvaja i Gane

Kraj na utakmici Portugala i Koreje! Slavlje Južne Koreje 2:1

90′ Brza kontra Južne Koreje, Son je poslužio Hwang Hee-Chana koji postiže gol za 2:1, trenutačno prolaze Portugal i Koreja!


85′ Južna Koreja kruži oko gola Portugala, traži gol za vodstvo uz podršku navijača

79′ Semyeno prijeti za Ganu, no lopta prolazi pokraj gola

70′ Korejanci sada žele kazneni udarac nakon što je Cancela napucala lopta u ruku, no nema govora o najstrožoj kazni

65′ Pellistri puca pokraj gola, bio je Urugvaj blizu okončanju pitanja pobjednika na utakmici protiv Gane

60′ Tražili su Urugvajci sada penal nakon pada Nuneza, no sudac je nakon pregleda snimke samo odmahnuo rukom

56′ Gana lovi gol koji bi ih vratio u igru, no Urugvajci su disciplinirani prema nazad

46′ Čak sedam minuta kasnije od druge utakmice, krenulo je i drugo poluvrijeme na susretu Gane i Urugvaja

46′ Počelo je drugo poluvrijeme utakmice Južna Koreja – Portugal


KRAJ PRVOG POLUVREMENA

32′ De Arrascaetaz zabija i drugi gol nakon lijepe akcije, asistent je Luis Suarez! Urugvaj vodi 2:0


27′ Young-Gwon Kim izjednačio je rezultat protiv Portugala!


26′ Urugvaj vodi protiv Gane! Pucao je Luis Suarez, obranio je to Ati-Zigi, no na odbijenu loptu naletio je De Arrascaeta te zabio glavom


23′ Nunez je prebacio ganskog vratara i lopta je išla prema golu, no Salisu je to očistio nekoliko metara ispred gola. Mogla je Gana doživjeti još jedan šok nakon promašenog penala

21′ Andre Ayew je sporo krenuo prema lopti i loše pucao te je urugvajski vratar obranio penal!


18′ Kazneni udarac za Ganu! Vratar Rochet srušio je Kudusa u kaznenom prostoru i sudac je pokazao na bijelu točku nakon pregleda snimke

17′ Južna Koreja je izjednačila, no gol Jin-Su Kima poništen je zbog zaleđa

10′ Bez izglednijih prilika na utakmici Gane i Urugvaja, trenutačnih 0:0 odgovara Afrikancima


6′ Dalot je prošao po desnoj strani, ubacio prizemno u sredinu, a ondje je Horta koji zabija za 1:0 Portugala!

1′ Počele su utakmice!

Uoči susreta:

Gana je, ako pobijedi Urugvaj, sigurna u prolaz i ima jasnu situaciju pred sobom, a vjerojatno bi joj dovoljan mogao biti i bod, uz uvjet da Korejci ne iznenade Portugalce.

Prijenos dvoboja Katar – Gana od 15.50 pratite na Drugom programu, a utakmicu Portugal – Južna Koreja na platformi HRTi.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?