Može li Komšić spriječiti imenovanje Borjane Krišto za predsjedateljicu Vijeća ministara?

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović jučer je potvrdio da će njegova zamjenica Borajna Krišto, biti predložena za predsjedateljicu Vijeća ministara BiH. Naime, po načelu ratoacije, na čelu Vijeća ministara u novom sazivu, nakon Bošnjaka Denisa Zvizdića i Srbina Zorana Tegeltije, treba doći Hrvat.

Nema sumnje da će nova vladajuća većina, na državnoj razini, koju čine zastupnici HDZ BiH i Osmorke iz FBiH, te SNSD-a iz RS-a, jučer potvrđena prilikom glasovanja za čelnike Zastupničkog doma Parlamenta BiH, podržati prijedlog da se Krišto imenuje za premijerku BiH, piše Hrvatski Medijski Servis.

Ovaj prijedlog većine od najmanje 24, od ukupno 42, zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, po svemu sudeći, već idućeg tjedna bit će upućen Predsjedništvu BiH, koje je po Ustavu BiH nadležno za imenovanje predsjedatelja Vijeća ministara BiH. Istovremeno bi trebale uslijediti konzultacije državnog vrha s čelnicima parlamentarnih stranaka, nakon čega bi Predsjedništvo BiH trebalo za mandatara imenovati osobu koja uživa podršku većine u Zastupničkom domu, budući nije potrebna potvrda Doma naroda za imenovanje.

Srpska članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, a to je potvrdio i njezin stranački šef Milorad Dodik već je dala do znanja da će podržati kandidata HDZ BiH za poziciju čelnika izvršne vlasti BiH. Očekivati je da za imenovanje Krišto glasa i bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, budući su stranke koje su podržale njegov izbor dijelom nove vladajuće koalicije. No, drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić vjerojatno će glasovati protiv Borjane Krišto. Podsjetimo, odmah nakon izbora on je izjavio da neće podržati kandidata HDZ BiH za mandatara Vijeća ministara BiH. Ukoliko protuustavni član Predsjedništva BiH izabran za hrvatskog člana bošnjačkim glasovima ostane pri tom stavu i glasa protiv imenovanja Krišto, te tako bude preglasan, Ustav BiH mu daje mogućnost da izjavi kako je imenovanjem Krišto ugrožen vitalni nacionalni interes hrvatskog naroda, te zatraži potvrdu svog veta na izbor Borjane Krišto od hrvatskog kluba Doma naroda Parlamenta FBiH.

On bi time mogao spriječiti izbor Borjane Krišto na poziciju premijerke BiH. No, on to vjerojatno neće napraviti, jer bi njegov veto ne samo bio odbačen u Hrvatskom klubu Federalnog doma naroda, već bi on ulaganjem veta potvrdio da je hrvatski član Predsjedništva, a ne predstavnik, kako on kaže svih građana. Kako ga Hrvati nisu izabrali na dužnost koju obavlja njegovu moć Ustav je ograničio budući njegov veto na odluke Predsjedništva ne može biti potvrđen u Hrvatskom klubu, jer je suprotno Ustavu BiH izabran bošnjačkim a ne hrvatskim glasovima u Predsjedništvo BiH.

Komšić će stoga najvjerojatnije prilikom glasovanja biti suzdržan, ili će glasati protiv, ali neće uložiti veto na imenovanje Krišto. Ako tako postupi odluka dvoje članova Predsjedništva o imenovanju Krišto stupit će na snagu, bez obzira što Komšić nije glasao za nju.

Podsjetimo, Borjana Krišto je dobila plebiscitarnu podršku Hrvata na izborima održanim 2. listopada ove godine, osvojivši više od 180.000 glasova za hrvatsku članicu Predsjedništva BiH, ali je na ovu dužnost izabran, protivno Ustavu BiH i presudi Ustavnog suda BiH, Željko Komšić koji je osvojio više od 220.000 glasova Bošnjaka.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?