Udruga Franak: Sad je na redu Vrhovni sud

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu odbacio je sve tužbe banaka protiv Republike Hrvatske zbog kolektivne presude u slučaju franak. Izvijestili su o tome iz Udruge Franak te poručili da je sada na redu Vrhovni sud Hrvatske, kojemu je to snažan vjetar u leđa da konačno potvrdi pravo na obeštećenje svim potrošačima s konvertiranim kreditima, piše hrt.hr.

Prema mišljenju Udruge Franak sud u Strasbourgu donio ispravnu odluku. 

– U ovoj našoj utakmici koja traje već 10 i pol godina ušli smo u sudačku nadoknadu i još jedna lopta završila je u bankarskoj mreži. Ovog puta zabio je sud u Strasbourgu koji je potvrdio da i zakonodavstvo Europske unije stoji iza kolektivne presude koja kaže da su kamate mijenjane jednostranom odlukom banke te valutna klauzula u švicarskom franku nezakoniti i ništetni, za HRT Vijesti rekao je predsjednik Upravnog odbora Udruge Franak, Elvis Sudar.

Ovo je još jedan korak do kraja 11-godišnje agonije poručila je Ana Herman, korisnica kredita u CHF-u.

–  Sve žalbe banaka ionako nepravedne i provokativne pale su. Svi zakoni i naši i europski na strani su nas potrošača koji smo bili ugovarali CHF kredite. Sva povijest prava i tradicija civiliziranih država na našoj su strani. Prava i obveze dviju strana moraju biti uravnoteženi, rizici ujednačeni, određeni ili unaprijed jasno odredivi. Proizvod mora odgovarati namjeni što znači da se ne smije svjesno i proračunato dovoditi u zabludu tako da mu se pod kreditom plasira inovativni bankarski derivat, kazalaHerman.

Odvjetnik Igor Metelko smatra da je odluka zapravo jako dobar uvertira na dolazeće odluke Vrhovnog suda po pitanju konverzije i ništavnog ugovora.

– Vrhovni sud je već u tri recentne odluke zauzeo stajalište da konvertirani potrošači koji su konvertirali svoje kredite zadržavaju pravni interes utvrđivati ništavnosti osnovnog ugovora ili njegovih ugovornih odredbi te posljedično ostvarivati institucijska prava koja proizlaze iz te ništavnosti, rekao je Metelko. 

Istaknuto je i da je predsjednik Vrhovnog suda RH “neslužbeno obećao da će pitanje konvertiranih kredita, ali i pitanje ništetnih CHF ugovora biti riješeno do kraja ove godine”.

Presuda iz Strasbourga zaključno je, ocijenjeno je, poglavlje kolektivnog slučaja franak, i banke sada više nemaju baš nikakvih mogućnosti žaliti se na bilo kojoj instanci u Europskoj uniji. Time je i na europskom nivou potvrđeno da 125.000 potrošača iz Hrvatske ima pravo tužiti banke i zahtijevati obeštećenje.

Svakako je velika pobjeda ne samo hrvatskih potrošača, nego kompletnog hrvatskog pravosuđa, ističe, među ostalim, Udruga Franak.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?