Matteoni: Japan ima odličnih stvari, ali i mana koje se daju iskoristiti

Ostaju li Vatreni i dalje u Kataru, odlučit će sutrašnja utakmica protiv Japana. Itekako će našima trebati potpora navijača s tribina stadiona Al Janub s 40 tisuća sjedećih mjesta – dvadesetak kilometara od Dohe, piše hrt.hr.

Kako FIFA tvrdi, na prvih 48 utakmica bilo je gotovo dva i pol milijuna gledatelja – što je 96 posto kapaciteta stadiona. Do sada je izdano oko dva milijuna Hayya kartica – bez kojih nije moguć ulazak u zemlju. I to ponajprije navijačima iz Saudijske Arabije, Indije, SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Meksika.

Iz Katara se javio Viki Ivanović koji je najavio da će nekoliko tisuća hrvatskih navijača biti na sutrašnjoj utakmici.

Sutrašnju utakmicu će uživo u Kataru pratiti i premijer Andrej Plenković sa sinom, u pratnji troje ministara. Japanci znaju biti neugodan protivnik, a o tom dvoboju u Temi dana Dnevnika HTV-a govorio je Robert Matteoni, novinar Sportskih novosti.

– Japan je napravio velike stvari u grupnoj fazi natjecanja, ali ne treba zaboraviti da je izgubio i od Kostarike. Imaju odličnih stvari, ali i mana koje se daju iskoristiti. Zlatko Dalić i njegov stožer će pripremiti taktiku koja će valorizirati vrijednosti hrvatske reprezentacije, a to je prije svega kontrola igre, kontrola ritma i nametanje tehničke strane nogometa u kojima je Hrvatska kvalitetnija od Japana. Na taj način se može kontrolirati vrlina Japana, a to je visoki intenzitet igre, kazao je Matteoni.

Nagađa se u medijima da bi u napadu Bruno Petković mogao zamijeniti Marka Livaju.

– Mislim da je izbornik o tome puno pričao prije prvenstva. Hrvatska ima nominalno četiri centralna napadača – Petkovića, Livaju, Budimira Kramarića. Ovisno o taktici igre, tako će i izabrati izbornik. Nekako ide na to da bi Petković trebao dobiti prednost na temelju izvrsnih pola sata protiv Belgije, no to nije sigurno. Tko god da će igrati, za sve ima prostora jer će biti utakmica s puno potrošnje pa će biti potrebe s izmjenama.

Borna Sosa upitan je zbog viroze za sutrašnji dvoboj s Japanom.

– On je odigrao dobro prvenstvo u grupnoj fazi, sada ima virozu te je iscrpljen nakon tri utakmice u deset dana. Važna će biti odluka izbornika tko će igrati na lijevom boku. Nema puno opcija, moguća je bila opcija da Juranović igra na lijevoj strani, a Stanišić desno, no to otpada jer Stanišić ima određenih problema s ligamentima pa Dalić neće riskirati. Prva opcija je Borna Barišić, on bi se trebao najbolje snaći tu, a ima i opcija da se na lijevi bok stavi Gvardiol, ali on je igrao izvrsno na stoperskom mjestu u tandemu s Lovrenom, kazao je Matteoni.

Joško Gvardiol jedan je od najboljih mladih igrača na ovom SP-u, a Japanci imaju opasnog 21-godišnjaka Takefusa Kubu.

– O Gvardiolu ne znam više što reći, ne želim pretjerati u hvalospjevima, ali moramo biti sretni što imamo jednog takvog fantastičnog igrača. On će biti jedan od lidera reprezentacije u idućih deset godina. On je obrambeni Modrić, on je najviše bljesnuo na SP-u od mladih igrača. Takefusa Kubo je igrač koji je bio u Real Madridu, ali nije se tamo nametnuo. Sada je u Real Sociedadu i ima vremena da pokaže svoje kvalitete. Dolazi sve više mladih igrača i stariji igrači polako izlaze sa scene.

Dosta se na početku prvenstva raspravljalo o kontroverzama koje ga okružuju zbog zemlje domaćina, nogomet je sad u nokaut fazi ipak ponovno u prvom planu.

– Puno se stvara nenogometnih tema na svjetskim prvenstvima, to su veliki mediji i globalne poruke. Nadam se da će poruke, koje su upućene u kontekstu društvenih situacija i ljudskih prava, dovesti do pomaka. Poslana je informacija u svijet, ali radujem se da će se Svjetsko prvenstvo više fokusirati na nogometnu igru, zaključio je Matteoni.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?