Milijun posjetitelja na Fan Festivalu, 2.45 milijuna pratilo utakmice

Kumulativna posjećenost za prvih 48 utakmica Svjetskog prvenstva u Kataru je bila više od 2.45 milijuna gledatelja što je 96% kapaciteta stadiona, objavila je Međunarodna nogometna federacija (FIFA), piše hrt.hr.

Za usporedbu prvu fazu natjecanja prije četiri godine u Rusiji na stadionima je pratilo 2.17 milijuna gledatelja.

Najgledanija utakmica do sada na World Cupu u Kataru bio je ogled Argentine i Meksika koji je na stadionu Lusail pratilo 88.966 gledatelja.

– Ishod grupne faze pokazuje u kojoj je mjeri više zemalja steklo alate za natjecanje na najvišoj razini. To je rezultat bolje pripreme i analize protivnika, što je i odraz ravnopravnijeg pristupa tehnologiji. To je uvelike u skladu s naporima FIFA-e da poveća konkurentnost nogometa na globalnoj razini, kazao je FIFA-in šef globalnog nogometnog razvoja Arsene Wenger.

FIFA je objavila i kako je Fan Festival u Al Bidda Parku posjetilo više od milijun navijača. Jubilarni milijunti navijač je Egipćanin Haytham Mokhtar koji je za nagradu dobio dvije ulaznice za finale koje je na rasporedu 18. prosinca.

– Još uvijek ne mogu vjerovati da sam toliko sretan. Osim za Egipat, navijam i za Brazil. No, ovaj put želim finale Argentine protiv Portugala kako bi dvije velike legende, Messi Cristiano Ronaldo, mogli igrati jedan protiv drugoga u finalu Svjetskog prvenstva, kazao je.

Kroz Fan Festival u prosjeku dnevno prođe oko 70.000 posjetitelja. Na prostoru površine 145.000 četvornih metara na ogromnim ekranima mogu se gledati sve utakmice na prvenstvu, gledateljima se nudi i niz zabavni sadržaja, te bogat glazbeni program s gostovanjima poznatih pjevača kako što su Calvin Harris, Diplo, Kizz Daniel, Nora Fatehi, Trinidad Cardona

Osim službenih mjesta održavanja turnira, šetalište uz more u Dohi, Corniche privuklo je više od dva milijuna ljudi od početka turnira, a tradicionalna tržnica Souq Waqif postala je žarište za navijače iz cijelog svijeta.

Zanimljiv je i podatak kako su tijekom grupne faze, mreže Doha Metro i Lusail Tram ostvarile 9.19 milijuna putovanja, s dnevnim prosjekom od 707.032 putnika.

Do sada je izdano oko dva milijuna Hayya kartica (navijačkih isprava) bez kojih nije moguć ulazak u zemlju. Najviše ih je izdano navijačima iz Saudijske Arabije, Indije, SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i Meksika…

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?