Rastoke, jedna od najposjećenijih kontinentalnih destinacija u Hrvatskoj

Idilične mlinice i slapove možete vidjeti i u Rastokama, selu na ulazu u Slunj. Jedna je to od najposjećenijih kontinentalnih destinacija u Hrvatskoj. Grad je upravo zato krenuo u projekt “Vodene tajne Slunja” kojim su željeli unaprijediti i proširiti turističku ponudu, ali i zaštiti prirodni krajobraz, piše hrt.hr. 

Preko sedrenih barijera, bujna i brza – rastače se rijeka Slunjčica u slapove, jezera i brzake. Otuda i naziv za ovo mjesto na ulazu u Slunj – Rastoke.

– Ovo je nešto divno! Uistinu divno, poput bajke, ushićena je posjetiteljica.

– Malo je prohladno, ali vrijedi jer ovo je doista veličanstveno mjesto za posjetiti, naglašava posjetitelj.

Od proljeća ove godine Rastoke se mogu razgledati s nove kružne šetnice. 

Novi most na kraju sela – pruža novi pogled na ovu prirodnu atrakciju.

No, jeste li se ikada zapitali otkud dolazi ta silna voda?

Iz ove mirne, smaragdne Slunjčice, samo nekoliko stotina metara uzvodno od Rastoka. To je nova turistička točka. 

– Sada ćemo imati organiziranu rutu, odnosno vođene ture uz samu rijeku Slunjčicu koju će moći gosti posjećivati, rekao je Željko Fanjak, direktor Regionalne turističke zajednice Karlovačke županije.

Ruta je dugačka kilometar, a pola sata šetnje bit će taman na knap da čujete sve zanimljivosti o prirodi.

– Želimo dakle o vrstama ptica koje ovdje žive, o vrstama riba, o vrstama rakova, o biljni vrstama, recimo puzavac celer je jedna posebna biljna vrsta koja je ovdje zastupljena s 15 posto od cijele Republike Hrvatske, govori Antonija Bišćan, ravnateljica JU “Natura Viva”.

Nova edukativna šetnica dio je projekta “Vodene tajne Slunja” financiranog iz europskih fondova.

– Sam pritisak na Rastoke u ljetnim mjesecima je izuzetno velik, a ovo je jedan novi point da na neki način gosti ostanu i koji sat duže, rekla je Mirjana Puškarić, gradonačelnica Slunja.

– Znamo da je Slunj izgubio najviše prema posljednjem popisu stanovnika i svaki ovakav gospodarski projekt koji omogućuje dolazak ljudi, turističko posjećivanje je naravno, hvalevrijedan, naglašava Martina Furdek, naglašava karlovačka županica.

Gornji tok Slunjčice zaštićeni je prirodni krajobraz. Lokacija koju su domaći, zbog netaknute prirode, čak i divljine, tišine, pogleda, sve ove godine pomalo, čuvali za sebe. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?