Hrvatska: U 4 godine zabilježeno 68.000 ozljeda na radu i 215 smrtnih slučajeva radnika

U protekle 4 godine zabilježeno je 68 000 ozljeda na radu te čak 215 smrtnih slučajeva radnika. Podaci su ovo o kojima se govorilo na konferenciji Izazovi za sigurnost i zdravlje na radu. Organizatori poručuju da je potrebna promjena sustava i da je najbolje rješenje ulagati u prevenciju, piše hrt.hr.

– Država mora prije svega poduzeti odgovarajuće aktivnosti i mjere kako bi stvorila pozitivno zakonsko određenje, poticajne mjere za poslodavce. Novim modelom osiguranja od ozljede na radu, kroz sistem bonus – malus, umjesto sadašnjeg modela koji ustvari ne potiče poslodavce da ulažu u zaštitu na radu, naglasio je Vitomir Begović, predsjednik organizacijskog odbora konferencije, urednik znanstveno stručnog časopisa Sigurnost.

– Skrećemo pozornost poslodavcima da se osvijeste o važnosti zaštite na radu. Postoje istraživanja na razini EU koja govore da se između 2,5 i 3% BDP-a u zemljama EU troši na sanaciju ozljeda na radu. Kad bismo te novce pretvorili u prevenciju zaštite na radu imali bi puno bolji učinak i bolje rezultate vezano uz to, istaknula je Marina Borić, načelnica sektora za zaštitu na radu u Ministarstvu rada.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?