Optuženi policajci zbog smrti Ante Paponje u Njemačkoj

Smrt 47-godišnjeg Hrvata Ante Paponje u Mannheimu, koji je neposredno nakon policijske intervencije, potresla je i šokirala hrvatsku zajednicu u Mannheimu, a zbog sumnje u primjenu nasilja sada su optužena dvojica njemačkih policajaca, piše Crna-hronika.info.

Ovaj portal navodi kako je Paponja rodom iz Prozor-Rame.

O njegovoj smrti se pisalo već i ranije, budući da je među brojnim svjedocima koji su kobnog dana svjedočili policijskoj intervenciji bila i mlada Hrvatica koja je za Fenix-magazin.de prepričala što je vidjela te poslala nekoliko video zapisa koji prikazuju velik broj policije i pokušaj reanimiranja nesretnog muškarca.

Ova žena je za Antu Paponju rekla kako je bilo riječ o čovjeku dobrog srca, a kojeg je poznavao velik broj Hrvata u Mannheimu.

– Bila sam u blizini kad sam vidjela prvu patrolu policije da dolazi na Marktplatz, pa drugu, a onda sam čula ženski krik. Žena je vrisnula pa sam prešla ulicu kako bi vidjela što se događa. Policija je samo stizala. U Mannheimu je policija često na ulicama, ali ovo je bilo drugačije. Ubrzo je stiglo i vozilo hitne pomoći. Pitala sam ljude što se dogodilo, Ante je već ležao na tlu. Neki svjedoci su mi kazali kako ga je policajac udario, rekla je ova Hrvatica.

Kazala je kako su joj svjedoci koji vidjeli cijelu situaciju rekli da Ante Paponja nije bio agresivan, niti je pokušao nešto napraviti.

– Svjedoci su mi rekli kako ih je samo tražio da ga puste na miru. Ono što sam ja vidjela je kako leži na podu, obliven krvlju. Vidjela sam i kako ga pokušavaju reanimirati. Vidjela sam jednog policajca kako se smije, a kad mu je stariji policajac nešto rekao, uozbiljio se, rekla je Hrvatica.

Otkrila je i što je čula dan poslije kad je na mjesto stradanja odnijela cvijeće.

– Ljudi koji često dolaze na to mjesto su mi rekli kako je Ante kao i uvijek došao u taj kiosk za prodaju hrane (Imbis) naručio hranu, i ne da je nije uspio platiti, nije je uspio ni pojesti. Odmah su došla dvojica policajaca i drsko mu pristupila. Svjedoci koji su sve vidjeli kazali su kako policajca nije bilo briga što se vidjelo kako je riječ o bolesnom čovjeku, rekla je Hrvatica, a prenio je Fenix magazin.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?