Pao je i Portugal, Maroko senzacionalno u polufinalu SP-a!

Nogometaši Maroka plasirali su se u polufinale Svjetskog prvenstva svladavši u četvrtfinalu Portugal sa 1-0 (1-0) na stadionu Al Thumama, piše hrt.hr.

Strijelac jedinog gola bio je Youssef En-Nesyri (42).

Maroko je tako postao prva afrička reprezentacija koja se plasirala u polufinale svjetskog prvenstva u 92-godišnjoj povijesti ovog natjecanja.

Iako marokanski izbornik Walid Regragui zbog ozljeda nije mogao računati svog sjajnog stopera Nayefa Aguerda te lijevog braniča Noussaira Mazraouija, njegova momčad je i protiv Portugala sjajno obrambeno funkcionirala.

Portugal je, kao i Španjolska u osmini finala, imao loptu u svojim nogama, ali to je glavnom bio jalov posjed jer su prilike dolazile “na kapaljku”. Možda bi sve bilo drugačije da je Joao Felix u 4. minuti zatresao mrežu, odlično se ubacio u marokanski kazneni prostor i glavom u padu zapucao prema vratima, ali Bono je bio spreman te odbio loptu u korner.

Nakon te uvodne prilke, Portugalu je tebalo gotovo pola sata da ponovno zaprijeti. U 31. minuti jedan je odbijanac stigao na udarac Joau Felixu na 20-ak metara, taj šut je blokiran, a lopta je nakon promjene smjera malo prohujala pored vratnice.

Maroko je poveo iz svoje prve prave prilike na utakmici. Pričuvni lijevi branič Attiat-Allah poslao je dobar centaršut, portugalski vratar Costa pogrešno je procijenio let lopte pa je do nje ranije stigao En-Nesyri i glavom ju sproveo u prazan gol. Zakazao je i skupocjeni branič Dias koji nije niti skočio uz En-Nesyrija.

Mogao je Portugal do ekspresnog izjednačenja, u 45. minuti Bruno Fernandes je prihvatio loptu na desnom krilu i pokušao ubaciti, ali loptu je zahvatio na takav način da je ona krenula prema vratima te pala na gredu. U posljednjim sekndama prvog poluvremena Maroko je, pak, imao priliku i za drugi gol, opet je Attiat-Allah bio u ulozi asistenta, ovoga puta je poslao loptu za Boufala koji je utrčao u kazneni prostor i iskosa s lijeve strane zatresao vanjsku stranu mreže.

Prvu priliku u nastavku također je imao Maroko, Ziyech je u 49. minuti izveo slobodni udarac s desne strane, Costa je još jednom bio nesiguran u istrčavanju, ali lopta se od El Yamiqa umjesto u mrežu odbila u gol-aut.

Težak udarac Maroko je zadobio u 57. minuti kada se ozlijedio kapetan Romain Saiss, još jedan stub njegove obrane. Samo minutu kasnije Portugal je umalo iskoristio tu činjenicu, Otavio je ubacio, a Goncalo Ramos nadvisio netom ušlog Darija, no njegov je pokušaj glavom bio neprecizan. Novu priliku Portugal je imao u 64. minuti kada je Fernandes pokušao sa 20-ak metara, ali i njegov udarac prohujao je pored gola.

Ponovno je prošlo gotovo pola sata prije no što je Portugal složio novu priliku, Cristiano Ronaldo je u 82. minuti odlično ostavio loptu za udarac Joao Felixa s vrha kaznenog prostora, no ponovno je na mjestu bio Bono koji je odbio loptu koja je išla pod gredu.

U prvoj minuti sudačke nadoknade Ronaldo, koji je u subotu upisao svoj 196. nastup za reprezentaciju i tako se izjednačio na prvom mjestu svih vremena po broju utakmica za nacionalnu momčad s Kuvajćaninom Baderom al-Mutawom, došao je prilike za poravnanje, ali je i njegov udarac zaustavio Bono. Odmah potom pričuvni napadač Maroka Cheddira je zbog neopreznog starta na sredini igrališta dobio drugi žuti karton i ostavio suigrače u nezavidnoj situaciji u samoj završnici, da bi u šestoj minuti nadoknade drugi pričuvni igrač Aboukhlal propustio situaciju “jedan na jedan” s Costom za povećanje na 2-0, a Portugal je sve to mogao naplatiti nekoliko sekundi kasnije, no ni Ronaldo niti Pepe nisu uspjeli dohvatiti upotrebljivi centaršut.

Maroko je praktički s pričuvnom obranom uspio neutralizirati sve portugalske pokušaje za izjednačenjem te je i nakon svog petog nastupa u katru ostao na samo jednom primljenom pogotku.

Maroko će u srijedu u polufinalu igrati protiv pobjednika susreta između branitelja naslova Francuske i Engleske koji počinje u 20 sati.

U prvom polufinalu u utorak će igrati Hrvatska i Argentina.

Tijek susreta:

Maroko – Portugal 1:0

En Nesyri 42

KRAJ!

90+7′ Pepe puca glavom pokraj gola

90+6′ Kakva prilika za Maroko! Jedan na jedan išao je Aboukhlal, no obranio je portugalski vratar

90+3′ Cheddira je dobio drugi žuti, Maroko će do kraja biti s igračem manje!

90+1′ Ronaldo u sjajnoj prilici! Brani Bono!

90′ Igrat će se još osam minuta sudačke nadoknade

87′ Pritišće Portugal, Maroko se brani sa svim igračima u svojih 30 metara

82′ Ronaldo je odložio loptu za Felixa koji silovito puca pod grenu, no Bono je vrhunski obranio

77′ Traje opsada marokanskog gola, Portugal ne posustaje


70′ U međuvremenu je napravljeno nekoliko promjena s obje strane. Dari, Cheddira i Benoun su ušli kod Maroka umjesto Saissa, Amallaha i En Nesyrija. Kod Portugala su ušli Leao i Vitinha umjesto Ramosa i Otavija

64′ Bruno Fernades puca preko gola, zamalo je Portugal sada izjednačio

58′ Ramos se našao između dva braniča i pucao glavom pokraj gola

56′ Azzedine Ounahi je pokušao zaprijetiti golu Portugala, no njegov je šut otišao iznad gola

51′ Cancelo i Ronaldo su ušli u igru umjesto Guerreira i Nevesa

49′ Ziyech je ubacio iz slobodnog udarca, bila je gužva pred Costom, ali nekako su se obranili Portugalci

46′ Počelo je drugo poluvrijeme!

Kraj prvog poluvremena

45+1′ Portugalci su tražili penal, no sjevnula je odmah kontra na drugoj strani. Attiat-Allah puca pokraj gola

45′ Bruno Fernades je odmah na drugoj strani pogodio gredu! Ovo bi bio briljantan pogodak

42′ GOL! Maroko vodi 1:0! En Nesyri je zabio glavom nakon ubačaja Attiat-Allaha s lijeve strane. Portugalski branič Dias i vratar Costa bili su u skoku, no najviše je marokanski napadač

ttps://apihrt.akamaized.net/media/9f/fc/gol1marocco-20221210160058.mp4″

39′ Najčešće je danas u šansama za Portugal Joao Felix, no njegov nobi pokušaj iz prve odlazi iznad gola

35′ Amallah šalje loptu daleko iznad gola, u sljedećoj akciji prijeti i Boufal, no siguran je portugalski vratar

31′ Felix puca, odbila se lopta od El Yamiqa, zatresla se mreža, ali samo s vanjske strane

26′ El Nesyri drugi put na utakmici glavom puca preko gola

23′ Sudar Bona i Fernandesa, sudac je označio prekršaj na marokanskom vrataru

18′ Ziyech se namjestio na svoju ljevicu, ali pucao je vrlo slabo

15′ Maroko je stao u čvrsti blok, dok Portugal pokušava pronaći put do mreže

7′ El Nesyri glavom prijeti nakon kornera, no lopta odlazi preko gola

5′ Prilika za Joao Felixa, pucao je glavom, ali brani to Bono. Portugalci su zaprijetili odmah na početku

1′ Počela je utakmica!

SASTAVI

Portugal: Costa, Dalot, Pepe, Dias, Guerreiro, Otavio, Neves, Fernandes, Felix, B. Silva, Ramos

Maroko: Bono, Hakimi, Saiss, El Yamiq, Attiat-Allah, Ounahi, Amrabat, Amallah, Boufal, Ziyech, En-Nesyri

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?