Izetbegović: OHR hoće da se narod naljuti na SDA

Lider SDA Bakir Izetbegović, nakon sjednice predsjedništva ove stranke u Sarajevu, u obraćanju javnosti pojasnio je plan ili “taktiku OHR-a” da od SDA napravi kočničara što bi, po njemu, dovelo do toga da se narod naljuti na Stranku demokratske akcije. Odbacio je pozive na ostavku kazavši da je ostvario dobar rezultat u utrci za člana Predsjedništva BiH s obzirom da je protiv njega bilo 11 (stranaka). Također, Izetbegović je, kako prenosi N1, odbacio i navode kako druge stranke ne žele sa SDA jer ih je izigrala zaključivši da je glavni razlog što su on i SDA “stali na put” mnogim lobijima pa se oni sada “svete”.

Izetbegović je na početku istaknuo kako nema namjeru podnositi ostavku u stranci jer je “ostvario najbolji rezultat do sada”, ali nije mogao ništa protiv 11 stranaka koje su imale zajedničkog protukandidata Denisa Bećirovića. Također, predsjednik SDA prokomentirao je i navode kako mnoge stranke ne žele u koaliciju sa SDA jer imaju problem s njim osobno.

“Ostvari sam najbolji rezultat, ali ne mogu se izboriti protiv 11. To je jedno neprirodno stanje. Nemam namjeru podnositi ostavku niti imam neke naznake nezadovljstva u SDA, dapače. Ukoliko bi bilo takvih glasova onda bih ozbiljno razmislio. Kakva je razlika između pozicije SDA i HDZ-a kad je u pitanju Federaciji. HDZ je ‘nezamjenjiv’ jer ima potreban broj ruku u hrvatskom klubu Doma naroda, a SDA ima isto u bošnjačkom. Što je razlog da se ‘Osmorka’ opredijelila za HDZ, a ne SDA”, upitao je Izetbegović, te nastavio:

“Sve što je radio HDZ i SNSD nije problem za njih, a sve što su nama prebacivali sada je za “Osmorku” prihvatljivo. Ja sam neke od njih pitao imate li problem sa mnom osobno. Niko mi to nije rekao. Volio bih da kažu gdje sam ja to osobno izigrao dogovor. Problem je u ovom – mnogima smo stali na put. SNSD je imao svoje planove, kao i HDZ, i nismo dopustili da se ostvare. I međunarodna zajednica je imala planove koje nismo htjeli prihvatiti, znamo koji su to. Jesmo li bili u krivu i tako zaslužili da nas odbace”.

Lider SDA je nabrojao neke kojima su “stali na put”…

“Stali smo na put lobijima poput kladioničarskog, kojeg smo htjeli oporezivati i naravno da će se svetiti. Stali smo na put lobiju koji je planirao presjeći svaki potok i rijeku, njih 300 bogatih planiralo je to uraditi. Stali smo na put i onima koji su u zagađenom Sarajevu htjeli da grade još nebodera. Faruk Kapidžić je s našom instrukcijom stao na put. I naravno da se zbog toga kreira neki front protiv SDA”, ocijenio je Izetbegović.

Govoreći u vezi s uspostavom vlasti, još jednom je ponovio stav da je SDA pobjednica općih izbora u Bosni i Hercegovini.

“Vidjet ćemo ide bez SDA, mi smo pobjednici izbora. OHR se može odlučiti da ide dalje, da nađe način da ukloni SDA. Ako to urade napravili bi presedan koji će sigurno udariti i na neke druge stranke. Mislim da će to radit na drugi način”, kazao je Izetbegović i pojasnio na što je mislio…

“Evo, SNSD i HDZ su odjednom postali kooperativni, odjednom su postali dobri momci. Kao SDA nije znala s njima, da se SDA pretvori u kočnicu koja nešto ne da, da se narod na nju naljuti. To je taktika. Kao dobar je SNSD i HDZ, ali ne valja SDA”, zaključio je Izetbegović nakon sastanka Predsjedništva SDA.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?