Argentinci uzvratili za Rusiju, prekinut hrvatski san

Neprepoznatljiva Hrvatska pala je praktično bez ispaljenog metka u polufinalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru. Argentina je slavila 3:0, a naši reprezentativci djelovali su umorno i ispuhano te je konačan rezultat realan u odnosu na ono što smo vidjeli na terenu. Ipak, ostaje borba za vrlo vrijednu broncu u subotu, protiv poraženog iz ogleda Francuska – Maroko., piše hrt.hr.

Nogometaši Hrvatske neće drugi put u nizu igrati u finalu svjetskog prvenstva, u polufinalnom dvoboju u Lusailu Argentina je pobijedila s uvjerljivih 3-0 (2-0).

Julian Alvarez
 je postigao pogotke u 39. i 69. minuti, dok je Lionel Messi bio strijelac u 34. iz jedanaesterca.

Cijelo prvo poluvrijeme odigrano je vrlo oprezno s obje strane, no Argentina je unatoč tome imala veliku prednost od 2-0.

Za to je najzaslužniji bio mladi, 21-godišnji napadač Alvarez koji je u 34. minuti iznudio jedanaesterac kojeg je u 1-0 pretvorio Lionel Messi.

Sudac Daniele Orsato jedanaestercem je prethodno okarakterizirao sudar Alvareza i Dominika Livakovića.

Samo pet minuta kasnije već je bilo 2-0, a poentirao je spomenuti Alvarez nakon kontranapada.

Juranović i potom Sosa nisu uspjeli riješiti situaciju u hrvatskom šesnaestercu, a Alvarez je postigao pogodak za veliko argentinsko slavlje koje je moglo biti i veće na samom kraju prvog dijela, ali je udarac Mac Allistera obranio hrvatski vratar Livaković.

U nastavku je Hrvatska krenula na sve ili ništa. Ušli su Vlašić, Petković i Oršić, no bliže je pogotku bila Argentina koja je novi, treći, zabila u 69. minuti. Opet je strijelac bio Alvarez, ali sve je pripremio fantastični Messi koji je prošao Gvardiola i asistirao za konačnih 3-0.

U nedjeljnom finalu (16 sati) Argentina čeka pobjednika polufinalnog dvoboja Francuske i Maroka koji se igra u srijedu (20 sati).

Hrvatska će u subotu igrati utakmicu za treće mjesto, u 16 sati, protiv poraženog iz drugog polufinala.



Argentina će u nedjelju loviti treću svjetsku krunu u povijesti. Svjetski prvaci bili su 1978. i 1986. godine, dok su posljednji put finale igrali 2014. godine kada su u finalu poraženi od Njemačke.

90’+5 Dejan Lovren pokušava iz daljine, no lopta odlazi iznad gola. Argentina je u finalu, Orsato je svirao kraj. Slaba izvedba i ekipa Zlatka Dalića odlazi u borbu za broncu

90’+3 Vlašić pokušava, ali ništa ne ide. Hrvatska kao da se nije pojavila večeras na Lusailu

90’+5 Igra se pet minuta sudačke nadoknade

85′ Velika prilika za Hrvatsku. Ubacio je Majer, prenio Perišić, no nikoga nema na drugoj da netko loptu pospremi u mrežu

83′ Zamalo 4:0, no srećom Mac Allister šalje loptu pored gola

81′ Majer ulazi umjesto Modrića

75′ Udarac iz velike daljine Ivana Perišića, lopta odlazi iznad gol, to je više bio očajnički pokušaj

74′ Palacios je ušao umjesto de Paula, a Dybala umjesto Alvareza

73′ Perišić iz velike daljine puca, no to je bezopasno za Martineza

72′ Marko Livaja ulazi umjesto Kramarića

69′ ⚽ GOOOOL za Argentinu. Nakon odlične akcije, Messi proigrava Alvareza i to je ogromnih 3:0

62′ Dobra prilika za Hrvatsku, nakon kornera bila je gužva, ali argentinski vratar uspijeva nekako izbaciti te ništa od svega

60′ Na pola smo sata od završetka utakmice. Hrvatska nešto pokušava, ali za sada kao da ne grizu dovoljno

50′ Izašao je Marcelo Brozović, a ušao je Bruno Petković

47′ Prekršaj na Nikoli Vlašiću, no ubačaj Modrića završava u rukama Martineza

46′ Počelo je drugo poluvrijeme. Mogu li se Dalićevi izabranici nekako vratiti iz ponora? Umjesto Borne Sose je ušao Mislav Oršić, a umjesto Marija Pašalića Nikola Vlašić

Strahonja: Sudar nije kazneni udarac

21:03

 Dominik Livaković nije učinio nijednu radnju da sruši igrača. Mogu shvatiti suca Orsata u toj brzini na terenu, no Livaković je učinuo sve što vratar treba, postavio je nogu i dišlo je do sudara, ali sudar se ne kažnjava kaznenim udarcem. Ako pogledate usporeno, Livaković niti jednom gestom nije išao na napadača niti ga je udario, smatra HTV-ov sudački ekspert Marijo Strahonja, analizirajući u poluvremenu utakmice Argentina – Hrvatska.


45’+4 Gotovo je prvo poluvrijeme. Nakon argentinskih golova, kao da su Vatreni skroz mentalno pali. Mogu li se nekako vratiti?

45′ Sada dobra prilika za Hrvatsku, no na kraju je Orsato pokazao da je bilo zaleđe. Igra se četiri minute sudačke nadoknade

42′ Zamalo je bilo 3:0 za Argentince. Nakon kornera, Mac Allister puca glavom, a Livaković krajnjim naporom brani

39′ ⚽ GOOOOL Argentinci imaju već 2:0. Nakon još jedne kontre, nespretnih reakcija i odbijanaca, lopta je došla do Alvareza koji matira Livakovića

34′ ⚽ GOOOOL za Argentinu. Zabio je Lionel Messi iz kaznenog udarca. Pucao je vrlo jako desno gore, hrvatski vratar nije mogao ništa

32′ Kazneni udarac za Argentinu. Dominik Livaković je srušio Alvareza koji je dobio odličnu dubinsku loptu. Dobiva žuti karton, a žuti dobiva i Mateo Kovačić

24′ Enzo Fernandez puca s nekih 20ak metara, ali Livaković je siguran i to brani

21′ Sada pak Argentinci više imaju loptu u svojim nogama, a potom Kovačić prolazi kao brzi vlak, traži prekršaj, ali Orsato kaže da se igra dalje

16′ Poluprilika za Hrvatsku, Juranović je ubacio, ali Argentinci odbijaju u korner

13′ Orsato za sada dobro drži stvari pod kontrolom. Argentinci su tražili prekršaj u opasnoj zoni, no on je samo odmahnuo

10′ Hrvatska je sada uspostavila svoju igru, kontroliraju loptu

5′ Oprezno i čvrsto s obje strane na početku utakmice

1′ Počela je utakmica. Sretno Hrvatskoj!

0′ Intoniraju se nacionalne himne. Na impresivnom Lusailu dominacija Argentinaca, kojih ima više od 40 tisuća, naših je oko tri tisuće, barem prema najavama


Pletikosa: Modrić će pokazati svoju moć

19:33

– Želimo to finale, želim do samog kraja. Motivaicje neće nedostajati. Argentina je, naravno, favorit. Mnogi su Messiju predvidjeli sudbinu Maradone, da će podignuti trofej. No imamo mi našeg Modrića, koji će toj vrsti individualne borbe pokazati svu svoju moć, kaže Stipe Pletikosa.

Kako reagirati na eventualne argentinske provokacije?

– Izvadili smo 10-15 sekvenci iz argentinskih utakmica i pokazali igračima kako Argentinci pretjerano inzistiraju na kontaktu, dok je naša nogometna filozofija izbjeći kontakt. No mislim da su naši igrači spremni na to, dodao je Pletikosa.


Sosa: Messiju ne treba ostaviti prostora

19:16

– Igramo na najboljem stadionu, protiv Argentine i Messija, što je dodatan motiv za sve nas zajedno. Nadam se da ćemo poslije utakmice opet slaviti i da će biti dobra utakmica, kaže Borna Sosa.

Kako zaustaviti Messija?

– Pojedinačno je jako teško zaustaviti nekog poput Messija, morat ćemo to napraviti kolektivno, ne dati mu puno prostora. Bit će slično kao protiv Brazila, bitno je da budemo kompaktni i zajedno. Dat ćemo sve od sebe, kao i do sada.

Poruka navijačima?

– Svim hrvatskim navijačima, hvala vam što se uz nas, to nam puno znači, osjećam oda ste velika potpora, Ponosni smo što možemo predstavljati Hrvatsku na ovako velikoj pozornici i obećavamo da ćemo dati sve od sebe, dodao je Sosa.


Olić: Na korak smo od sna

19:14

– Na korak smo do sna, korak do finala. Igrači su poslije svake utakmice koncentrirani na prvu sljedeću. Iako se igra u kratkom vremenu igrači su motivirani. Krećemo s istim sastavom kao i protiv Brazila jer pokazalo se to dobrim. Imamo i jako dobre igrače na klupi, koji su se dosad pokazali kao jako važan faktor. Nadam se da ovaj put neće otići do drame, da nećemo morati igrati 120 minuta, ali spremni smo i za to. Kad smo već tu, bilo bi lijepo doći do kraja, rekao je Ivica Olić uoči utakmice. 

Kako zaustaviti Messija?

– U prošloj utakmici imali smo Neymara i još nekoliko igrača koje smo morali zaustavljati, ali svaka ekipa ima svoju kvalitetu. Messi je pokazao da je i dalje svjetska klasa, iako možda u PSG-u nije bio baš na nivou iz Barcelone. Dat ćemo sve od sebe da zatvorimo protok lopte prema njemu, da ima što manje kontakta s loptom. Ako uspijemo bit će obavljen velik dio posla, kaže Ivica Olić. 

S posljednjim vijestima iz Dohe javio se Viki Ivanović

19:13

Hrvatska uskoro kreće u svoje već treće polufinale na svjetskim nogometnim prvenstvima. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?