Jelšanin Teo Salamunić Kalas četiri je desetljeća živio u Južnoj Americi: ‘Vjerujem u naše, razbit ćemo argentinski tvrdi orah’

Utorak je dan kada hrvatska reprezentacija igra sudbonosnu utakmicu na Svjetskom prvenstvu u Kataru, pred našim mladićima je velika Argentina, koja je do sada osvojila dva svjetska prvenstva.

Utakmica se igra na stadionu Lusail, a popularne ‘Gaučose’ predvodi Lionel Messi, jedan od ponajboljih nogometaša svih vremena. No, i Vatreni imaju svoje adute i karakter, pokazali su to u dosadašnjim utakmicama, naročito u onoj posljednjoj protiv Brazila kojeg su mnogi već vidjeli na svjetskom tronu, piše slobodnadalmacija.hr.

Mi smo pred ovaj “biti, ili ne biti okršaj” pokušali dobiti komentar od nekog meritornog iz Argentine. Na pamet nam je pao naše gore list, golman José María Buljubasich, koji je tijekom svoje nogometne karijere vrlo uspješno branio za klubove Rosario Central, Los Andes i River Plata (Argentina), zatim Morelia (Meksiko), Tenerife, Real Oviedo i Lleida (Španjolska), Union Espaňola i Universidad Catolica (Čile), te Olimpia (Paragvaj), a s kojim smo se 2011. sreli na otoku Hvaru, međutim, s njim nažalost nismo uspjeli uspostaviti vezu, ali nam je zato dobro došao Jelšanin Teo Salamunić Kalas, čovjek koji je nakon završene gimnazije 1973. godine zbog obiteljskih razloga emigrirao u Čile i u toj zemlji proveo čak četiri desetljeća, do odlaska u mirovinu.

Rođeni hajdukovac

– Natrag su me povukli korijeni mojih predaka, pa sam se sa svojom majkom Celinom u Jelsu definitivno vratio prije deset godina. Spomenut ću da sam se, usprkos svojim poslovnim obvezama, 1988. godine približio našem klubu Estadio Croata u Santiago de Chileu i nakon kratkog vremena postao njegovim predsjednikom. To je potrajalo čitavih 20 godina i, naravno, kao rođenom hajdukovcu to mi je bila velika čast. Tako sam puno naučio o nogometu i često boravio u susjednoj Argentini, gdje sam imao brojnu rodbinu, a neki od njih su igrali nogomet i na profesionalnom nivou. Zato sada mogu reći da je Argentina doista ‘tvrd orah’, ali i da vjerujem u naše momke i trenera Dalića koji će zasigurno pronaći formulu da uštopa Messija i njegove suigrače – kazao je Teo.

Riječ je o Hrvatu koji je kao vrstan ekonomist dugi niz godina radio za međunarodne banke i kompanije, oženio se i ima troje djece (Luka, Jakica i Dominika), koji su danas uspješni mladi ljudi. Još kao dečko bavio se vaterpolom, no želio je da njegov sin bude nogometni golman jer mu je jedan argentinski trener svojedobno rekao da je za to izuzetno talentiran. Međutim, pohađao je englesku školu i uskoro postao članom čileanske reprezentacije u ragbiju. Bio je čak na dva Svjetska prvenstva, ali i dan danas uživa u nogometu kojim ga je otac zarazio. Teo je po povratku u Lijepu Našu izuzetno aktivan na društvenim mrežama na kojima ga prate tisuće prijatelja i pratitelja, gdje vrlo rado promovira svoj rodni škoj i svoju domovinu Hrvatsku.

Tuđmanovo odlikovanje

– Bez lažne skromnosti ću reći da sam izuzetno ponosan zbog dobivenog odlikovanja koje sam primio od prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana za doprinos međunarodnoj suradnji Hrvatske i Čilea. Cijela rodbina slavila je nakon utakmice s Brazilom, a slavlje smo nastavili kad je i Argentina dobila… Sad kad nam slijedi međusobni sraz malo smo ‘zadili’, smatram da će nam možda biti i teže nego s Brazilom, ali da je pobjeda naša. Uvijek je nezahvalno prognozirati rezultat, no siguran sam da će naši reprezentativci svi od reda dići ‘glave gore’ i zajedničkim angažmanom ući u finale najvećeg natjecanja u nogometu – zaključio je naš sugovornik.

Svoju rodbinu u Čileu i Argentini slatko će pozdraviti oko 22 sata, njima to neće biti mrsko, jer ionako imaju dresove hrvatske reprezentacije. Također nam je pokazao nekoliko jedinstvenih suvenira s prelijepim argentinskim motivima kojih najvjerojatnije ni nema u našoj zemlji, a dijelom su i uporabni predmeti, naročito posudica iz koje se pije nacionalni čaj “Mate”. Želimo vjerovati da će Gaučosima trenera Lionela Scalonia zaista dobro doći nakon poraza protiv moćne i nadarene Hrvatske. Mala smo zemlja za velike pobjede!

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?