Prevarama zaradili 500.000 KM: Davali lažne dojave o rezultatima sportskih utakmica

U policijskoj akciji “Kod 3” na području Foče osumnjičeno je šest osoba iz tog grada da su prevarama i pranjem novca pribavili protupravnu imovinsku korist od pola milijuna KM.

Prema neslužbenim informacijama portala Srpskainfo, oni su varali građane lažnim dojavama o rezultatima sportskih utakmica.

„Postoji osnova sumnje da su u vremenskom razdoblju od 2017. godine do kolovoza ove godine počinili kaznena djela “Pranje novca“ i “Prevara” kojom prilikom su pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 500.000 KM na štetu više osoba s prostora Jugoistočne Europe“ istaknuli su u PU Foča.

Inače, mediji su odavno pisali o prevarantima iz Foče koji su varali na sportskim dojavama.

Imali su mnoštvo Facebook grupa.

Dojave. Sigurice. Tipsteri. Siguran dobitak. Ovakvim i sličnim imenima grupa na Facebooku, prevaranti iz Foče su mamili gramzive i lakovjerne. Željni lakih para, mnogi naivni kladioničari ostali su bez novca. Neki i bez velikih svota. Upravo time su se bavili i Fočaci. Policija tvrdi da su mladići prevarama na internetu oštetili više stotine ljudi.

Da bi cijela priča djelovala vjerodostojnije, najčešće se dojavljuju rezultati iz istočnoeuropskih i nižih nogometnih liga, koje su na lošem glasu što se tiče regularnosti natjecanja.

Žrtve bi podijelili u tri grupe – jednoj grupi bi slali navodnu dojavu da će pobijediti domaćin, drugoj da će biti neriješeno, a trećoj da gosti pobjeđuju. U prvom navratu ne bi tražili novac za dojavu, a nakon odigranog meča na Facebooku bi blokirali dvije grupe koje su promašile rezultat.

Potom bi treću dobitnu grupu ponovo podijelili na tri, izabrali novu utakmicu i prije nego što “dobitnicima” kažu o kojoj se utakmici radi – tražili bi da se uplati novac. Kako se utakmice redaju, tako se smanjuje krug mušterija koje su pogodile točan rezultat, ali se povećavaju iznosi kojima se plaća dojava.

Posao je bio toliko unosan da se značajan broj najčešće nezaposlenih mladih ljudi u Foči počeo time baviti.

Prema nekim procjenama i više od 100 građana Foče se oprobalo u ovom, kako ga neki nazivaju, najisplativjim vidom modernog poduzetništva.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?