Đorđević: Nogomet je za Hrvate više od sporta

Davor Lulić, sportski urednik na Hrvatskom radiju, iz Katara se javio i rekao u emisiji U mreži Prvog, urednice i voditeljice Jasmine Popović, da je, realno gledajući, jučer Argentina bila bolja i bez onog sumnjivog jedanaesterca, piše hrt.hr.

– Treba priznati nekome kada je bolji. Našima je išlo i napravili su sjajan posao do sada, ali to još uvijek nije gotovo, rekao je i dodao da je jučerašnja utakmica bila spektakl te da je na stadionu bilo 90 tisuća gledatelja.

Naglašava da je cijeli svijet gledao Hrvatsku koja je nakon srebra u Rusiji opet došla u priliku da se bori za medalju.

– Ovo je fenomenalan uspjeh, bez obzira na sve, naglasio je Lulić.

Na pitanje jesu li očekivanja bila prevelika, Lulić je rekao da možda i jesu zato što, ako ste sportaš ili navijač, uvijek želite više, ali to je, kako kaže, normalno.

– Želja je možda bila nerealna zato što je ovo momčad koja ima mnogo novih igrača i s tom je momčadi ovaj uspjeh ogroman, što je rekao i Zlatko Dalić, naglasio je.

Lulić smatra da bi nam u bitci za broncu bio bolji protivnik Maroko od Francuske.

Đorđević: Nogomet je za Hrvate više od sporta
Psihijatar Veljko Đorđević istaknuo je da je nogomet za Hrvate više od sporta. Kako kaže, nogomet nas ujedinjuje, označuje.

– Nogomet je prerastao u navijačku euforiju na lokalnoj razini, ali kada igra reprezentacija, to je nešto što nas ujedinjuje. Ujedinjuje nas i himna i naši dresovi koji su postali svjetski prepoznatljivi, naglasio je i dodao da je nogomet postao nešto po čemu smo mi kao nacija postali izrazito poznati. 

Istaknuo je da smo zahvaljujući reprezentaciji, izborniku Zlatku Daliću i cijelom stožeru, zaboravili na neke loše događaje, depresivnost, inflaciju, promjenu kune u euro i posvetili smo se nogometu.

– Ovaj poraz Hrvatske ne primam kao poraz, rekao je Đorđević te dodao da trebamo održati jedinstvo koje nas je okupilo oko sporta i kada bi nas to jedinstvo okupilo i oko drugih stvari, pita se, gdje bi nam bio kraj.

Marcelić: Nogomet je najdemokratskija igra na svijetu
Sven Marcelić, sociolog, rekao je da je nogomet najpopularniji sport u Hrvatskoj.

– Nogomet čine globalno prepoznatljive zvijezde. Činjenica da Hrvatska kao mala zemlja ima tolike uspjehe je razlog da se ugradi pozitivan duh i percepcija samih sebe, a ne treba zaboraviti ni to da je nogomet najdemokratskija igra na svijetu, naglasio je.

Dodaje da je nogomet sport u kojem se najviše sudjeluje, sport koji je medijski najviše praćen, sport koji je globalno najutjecajniji. 

Đorđević ističe da plač kao ljudsku reakciju nakon poraza treba shvatiti kao normalno i uobičajeno.

– Ovo što je Hrvatska učinila u zadnja dva svjetska prvenstva nešto je na ponos svima nama, a mi se volimo identificirati s pobjednicima, volimo uspješne i ponosni smo kao da smo sami igrali, rekao je i dodao da je u tome veličina sporta – da nas ujedinjuje i stvara novu kvalitetu.

Marcelić ističe kako je nogomet ovoliko popularan i zbog drame i teatra oko njega, koji izražavaju dramu života.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?