Nagrada za najkorisnijeg igrača nazvana po Michaelu Jordanu

Nagrada za najkorisnijeg igrača osnovnog dijela sezone (Most Valuable Player) NBA lige od danas nosi ime Michaela Jordana, obznanili su u utorak iz NBA ureda, prenosi hrt.hr.

Trofej što ga je u posljednje dvije godine osvajao centar Denver Nuggetsa, 27-godišnji srpski košarkaš Nikola Jokić, doživio je redizajn i jedan je od šest trofeja što su danas dobili novi oblik, a a nadjenuta su im i nova imena prema legendarnim košarkašima koji su obilježili povijest NBA lige kroz 75 godina njenog postojanja.

Michaela Jordana mnogi smatraju najboljim košarkašem svih vremena. Predvodio je Chicago Bullse do šest naslova NBA prvaka i u svih šest finala osvajao MVP nagradu koja nosi ime nedavno preminule legende Billa Russella, a tijekom svoje zvjezdane karijere pet puta je osvajao nagradu za najkorisnijeg igrača osnovnog dijela sezone.

Jordan je sudjelovao u kreativnom procesu stvaranja brončane statue koja će od ove sezone biti dodjeljivana najboljem igraču NBA lige. Trofej je visok oko 60 cm (23,6 inča), a teži oko 10,7 kg (23,6 funti), u čemu postoji simbolika, jer broj 23 predstavlja Jordanov broj koji je nosio veći dio NBA karijere, a broj šest predstavlja broj osvojenih naslova.

Petostrana baza trofeja je podsjetnik na njegovih pet osvojenih MVP trofeja u osnovnom dijelu sezone, a 23 vrha dijamantne lopte koju figura drži na ispruženoj ruci, također upućuje na broj koji je Jordan nosio.

Trofej za najboljeg obrambenog igrača (Defensive Player of the Year) dobio je ime prema Hakeemu Olajuwonu, koju je tijekom svoje bogate karijere ovaj član Košarkaške kuće slavnih dobio dvaput, a devet puta bio izabran u najbolju obrambenu postavu NBA lige.

Nagrada za najboljeg novaka u sezoni (Rookie of the Year) nazvana je po Wiltu Chamberlainu, legendarnom centru čijoj se statistici iz njegove prve sezone u NBA ligi nitko nije uspio približiti. Igrajući za Philadelphia Warriorse u sezoni 1959./1960. Chamberlain je imao prosjek od 37,9 koševa i 27 skokova provodeći više od 46 minuta u igri, a uz nagradu za najboljeg novaka zaradio je i MVP nagradu kao najkorisniji igrač u sezoni.

Nagrada za najboljeg šestog igrača (Sixth Man of the Year) od danas nosi ime Johna Havliceka koji je tijekom prvih sedam sezona svoje karijere ulazio s klupe, ali je zahvaljujući svom velikom doprinosu čak četiri puta biran u All-Star momčad. Među dobitnicima ove nagrade 1996. se našao i Toni Kukoč.

Nagrada za igrača koji je najviše napredovao (Most Improved Player of the Year) od ove sezone nosi ime Georgea Mikana, američkog košarkaša hrvatskog podrijetla kojeg se smatra prvim dominatnim centrom u NBA ligi.

Novostvorena nagrada za odlučujućeg igrača sezone (Clutch Player of the Year) nazvana je prema Jerryju Westu, legendi Los Angeles Lakersa, kojem je proslavljeni komentator utakmica ovog kluba Chick Hearn nadjenuo nadimak “Mr. Clutch”, zbog njegove izvanredne sposobnosti pogađanja odlučujućih šutova u završnim trenucima.

O ovoj će nagradi odlučivati žiri koji će činiti predstavnici medija, a kandidate za nagradu će imenovati glavni treneri NBA klubova.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?