BiH: Čović, Nikšić i Dodik potpisali koalicijski sporazum

Čelnici HDZ-a i SDP-a BiH te Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) potpisali su u Sarajevu dokument kojim su i formalno potvrdili koalicijsku suradnju i zajedničku uspostavu vlasti u toj zemlji na temelju rezultata izbora provedenih 2. listopada, piše hrt.hr.

Potpise na dokument pod naslovom “Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na razini BiH za razdoblje 2022. – 2026. godine” stavili su Dragan Čović, Nermin Nikšić i Milorad Dodik, a uz njihove tri stranke novu vlast činit će i bošnjačko-građanski blok predvođen SDP-om, Narodom i pravdom (NiP) i Našom strankom (NS).

Kako su pojasnili nakon potpisivanja, koalicijski sporazum u idućem će razdoblju biti dodatno razrađen u programu koji bi trebao biti temelj budućeg djelovanja vlasti na državnoj razini.

– Prvi put od Daytonskog sporazuma, kako i sami potpisnici kažu, potpisuje se sporazum i formira vlast, barem na razini države, jer Vijeće ministara je državna vlada, praktički 45 dana od proglašenja službenih rezultata izbora. Svakako, predstoji ono najvažnije, a to su reforme, izborni zakon, ali i druge reforme koje očekuju BiH kako bi što prije formirala vlast, kazao je javljajući se za Dnevnik HTV-a dopisnik Ilko Barbarić.  

Podsjetio je da federalna vlada nije formirana pune četiri godine, od 2018., što dovoljno govori o tome kolike su blokade bile. Ovog puta, rekao je Barbarić, očekuje se da će toga biti manje, odnosno da će se one morati otkloniti. Dodao je kako je o tome večeras govorio i visoki povjerenik Christian Schmidt, koji je rekao da su reforme, i prije svega reformme ono najvažnije što će BiH morati ispuniti kako bi što prije krenula ubrzanim europskim putem.

Barbarić je najavio izjave potpisnika sporazuma o osnivanju vlasti.

Dragan Čović rekao je kako je uvjeren da će novo Vijeće ministara BiH biti uspostavljeno brzo, vjerojatno već do kraja godine, a idući tjedan očekuje imenovanje mandatara te odmah zatim i ministara.

– Glavni i ključni cilj koji smo obećali prijateljima iz EU-a jest da ćemo za kandidatski status napraviti iskorak. Iskorak pravimo i sada je ključno pitanje, i jedan od elemenata u sporazumu jest da ćemo istom dinamikom kao oko proračuna raditi na svim drugim pitanjima koja se tiču razine Vijeća ministara kada su u pitanju ustavne nadležnosti, izjavio je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, koji je siguran u snagu nove parlamentarne većine na državnoj razini. 

Uvjeren je i kako će u roku od šest mjeseci biti postignut dogovor o izmjenama izbornog zakona u skladu s presudama Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

Dodik je rekao kako je sve to rezultat ozbiljnog napora partnera koji unatoč razlikama žele što prije uspostaviti efikasnu vlast, a da su pritom svi pokazali fleksibilnost nužnu da se postigne dogovor i da se radi na temelju sporazuma koji je potpisan i koji znači jasnu potporu europskom putu, ali ne i članstvu u NATO-u.

– Mislim da smo baš dobro izabrali ovaj dan, kada BiH treba dobiti kandidatski status. Sve skupa, moglo bi biti daleko više dobrih vijesti nego što bi sada bilo. Imamo mi razlike, oko NATO- a, to je jasno, ali smo smatrali da ne trebamo gubiti vrijeme oko svega, rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

– Imamo razlike oko NATO-a i to je jasno, potvrdio je Dodik, koji se godinama odlučno protivi približavanju BiH punopravnom članstvu u tom savezu.

Nermin Nikšić je rekao da su se novi koalicijski partneri fokusirali na ono o čemu se mogu dogovoriti, a razlike su odlučili ostaviti po strani, pri čemu svi misle da je najvažnije rješavati socijalne i ekonomske probleme.

– Nitko nije postavio bilo kakav uvjet za ovaj dogovor, ustvrdio je čelnik SDP-a.

– Ljudima treba konačno vratiti nadu, a ne da odlaze iz ove zemlje. Ponavljam, mi smo se opredijelili da radmo na suradnji, na sporazuu, na pružanju ruke, dogovaranju, umjesto na potenciranju razlika i svađi, kazao je Nikšić 

HDZ BiH i “osmorka” zajednički će formirati vlast i u Federaciji BiH, dok će Dodikov SNSD sa svojim koalicijskim partnerima odnosno drugim strankama sa srpskim predznakom uspostaviti vlast u Republici Srpskoj.

Do sada vladajuća Stranka demokratske akcije (SDA) prisiljena je iduće četiri godine biti u oporbi, i na državnoj i na entitetskoj razini. Njezin čelnik Bakir Izetbegović na to još nije pristao i nastavlja nuditi uspostavu široke koalicije.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?