Danas u 17 sati potpisivanje sporazuma između čelnika nove vladajuće koalicije u BiH; HDZ BiH, Osmorke i SNSD-a

Lideri HDZ BiH, SNSD i osam bošnjačkih stranaka danas bi u Sarajevu trebali potpisati sporazum o formiranju vlasti na razini BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Nakon završnog dogovora stranačkih čelnika u 16 sati Sarajevu, sporazum će biti potpisan u Parlamentarnoj skupštini BiH u 17 sati, dok se istovremeno očekuje da Europsko vijeće na zasjedanju u Bruxellesu potvrdi odluku da BiH dodijeli statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Današnjem potpisivanju sporazuma prethodilo je sklapanje stvaranje koalicije između HDZ BiH i Osmorke u Federaciji BiH, nakon čega su uslijedilo dogovor Osmorke i HDZ-a, te SNSD-a i HDZ-a o formiranju vlasti na razini BiH.

U međuvremenu je nova vladajuća većina potvrdila da će nova predsjedavajuća Vijeća ministara BiH biti kandidatkinja HDZ BiH Borjana Krišto, koju bi na tu dužnost trebalo imenovati Predsjedništvo BiH, a potvrditi Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Krišto je već dobila odobrenje od Središnjeg izbornog povjerenstva BiH da nema zapreka za obavljanje spomenute dužnosti, a očekuje se završetak sigurnosne provjere i od SIPA-e.

Nova vladajuća većina još se treba dogovoriti o raspodjeli resora u Vijeću ministara te čelnih pozicija u različitim agencijama i institucijama na razini BiH.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?