Konaković: Formirat ćemo federalnu vlast 100 posto, iako je SDA kupila trojicu u Domu naroda, Schmidt mora intervenirati

– Osmorka će predložiti ministra vanjskih poslova, obrane i prometa i komunikacija. Jamčim da nema nijednog službenog imena, ali pričali smo o nekim imenima. Da smo SDA dali još vremena možda bi nas i zaustavili, ali ne jedu više veliki male, nego brzi spore. To je menadžment novog vremena i o imenima ćemo vrlo brzo. Nije nemoguće da ja budem ministar vanjskih poslova BiH. NiP to zaslužuje. Ne moram biti ministar vanjskih poslova ako će to i na koji način ugroziti ovu našu priču, izjavio je lider Naroda i pravde Elmedin Konaković za Face tv.

“SDA je javno pozivala i nudila pozicije”

On je otkrio i kome je SDA nudila poziciju federalnog premijera.

– Stranka smo koja je puno uradila da sve ovo profunkcionira, dobar smo medijator, napravili smo mnoge kompromise, prepustili smo Nikšiću da bude premijer FBiH, ali ne možemo biti otirač. SDA je pokušala sve da nas razbije na kadrovskoj politici. SDA je javno pozivala i nudila pozicije. Bili su spremni Efendiću dati poziciju federalnog premijera. NES-u bi dali više pozicija. Ne bih otišao iz SDA da se vodim tom politikom. Svako iz Osmorke ima pravo da ne glasa i obori ovu priču – jasno je rekao lider NiP-a.

Moguće blokade

Konaković je pojasnio visoki predstavnik Christian Schmidt dopustiti blokade ili će intervenirati.

– Schmidt je zakomplicirao i pomogao samo SDA. HDZ nije profitirao, isto im je. Formirat ćemo federalnu vlast 100 posto, nemam nikakvu dilemu. SDA je kupila trojicu zastupnika u Domu naroda. U Tuzli otmu PDA-ovog Šilju i Jakuba, u Goraždu otmu našeg čovjeka, to je drugi direktan naš mandat u Klubu Bošnjaka i ukradu tog PDA-ovog Muju, taj šešir iz Posavine. Dakle, oteli su ljude, kidnapirali ljude, i kažu mi sad imamo ruke u Klubu Bošnjaka. E time će se tužiteljstvo baviti, mi od toga nećemo odustati. Formirali bi federalnu vlast prije državne da SDA to dozvoljava. Da možemo odmah bi formirali federalnu vlast, ali ne možemo jer imaju trinaest delegata u Klubu Bošnjaka.

Mi imamo sve spremno, ali čekamo. Schmidt mora intervenirati, jer napravio je izmjene da ne bi bilo blokada. Fadilova vlada ne može funkcionirati bez HDZ-a. Schmidt mi nije rekao što će uraditi, ali nema logike da će pustiti blokade. Schmidt će sigurno intervenirati da deblokira, nekim naknadnim objašnjenjem. Olovkom može što hoće. Može se dogoditi da to uradi i prije prijedloga Kluba Bošnjaka. To bi bilo najbolje. Po reakcijama iz SDA nakon sastanka sa Schmidtom čini mi se da im je to i rekao – zaključio je Konaković.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?