Presuda: Lager iz Posušja mora platiti pola milijuna maraka kazne

Prema nepravosnažnoj presudi Općinskog suda u Sarajevu, tvrtka „Lager“ iz Posušja mora platiti nešto više od pola milijuna maraka Rudniku uglja „Gračanica“ iz Gornjeg Vakufa zbog štete nastale čestim kvarovima na radnom stroju koju su kupili od ove tvrtke, piše Centar za istraživačko novinarstvo. Visina odštete je 522.405 KM.

Sud je odlučivao prema tužbi Rudnika koju je podigao sredinom 2020. godine.

Radnu mašinu greder „Terex TG 250“ Rudnik je kupio od „Lagera“ u travnju 2016. godine za 848.952 KM.

Prilikom ugovaranja posla „Lager“ je dao garanciju da će greder u periodu od tri godine raditi 22.338 sati i da će u suprotnom platiti penale od 100 KM za svaki neostvareni radni sat. Obavezao se i na zamjenu nepouzdanih komponentni novima u slučaju potrebe.

Prema podacima iznesenim u sudskom postupku, radna mašina je isporučena u listopadu 2016. godine.

Već po njezinom prijemu je utvrđeno da nedostaje potpuna tehnička dokumentacija: katalog rezevnih dijelova je bio nepotpun – u njemu nisu bili svi dijelovi koji su na grederu, nedostajao je katalog dijelova motora, a prilikom transporta je razbijen desni retrovizor na kabini gredera.

Nakon mjesec dana rada mašine došlo je do problema: pukle su daske na nožu, stradao je hidraulični cilindar i pukle su boce za rashladne tekućine na motoru. U narednom razdoblju uslijedili su i drugi kvarovi na: motoru, komandi, procesoru i električnoj instalaciji pa su uslijedile brojne intervencije i periodični zastoji u radu mašine, ponekad i višemjesečni.

Za popravku i servis su bili zaduženi predstavnici „Lagera“ koji su dio posla obavljali na licu mjesta, a pojedine dijelove su nosili u Posušje i popravljali.

Kasnili su sa isporukom rezervnih dijelova, popravkama i servisiranjem.

Štoviše, iako je mašina bila u garantnom roku, pojedine intervencije su naplaćivali uz obrazloženje da se radi o mehaničkom oštećenju.

S druge strane, iz „Lagera“ su u ovom sudskim postupku pokušali krivicu prebaciti na Rudnik „Gračanica“, uz objašnjenje da je mašina zaustavljana neopravdano i u periodima kada je bila tehnički sposobna za rad. Također, tvrdili su da su u Rudniku samostalno otklanjali kvarove, suprotno garantnim pravilima i da je to uzrokovalo kvarove i zastoje. Od Suda su zatražili da utvrdi da li je Rudnik izgubio pravo iz garancije na mašinu.

Međutim, prema ocjeni Suda, dokazi su išli u korist Rudnika i privatna tvrtka treba platiti penale.

Obje stranke imaju mogućnost žalbe na ovu presudu Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Ovo je druga presuda koju je „Lager“ izgubio ove godine na Općinskom sudu u Sarajevu prema tužbama pokrenutim zbog kvarova na njihovim radnim mašinama.

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?