Za blagdane moguća duža čekanja na graničnim prijelazima

Od danas počinju školski praznici, a i blagdani su za vikend pa će mnogi putovati prema Hrvatskoj. Zbog kontrola na granici i pojačanog prometa, moguća su višesatna čekanja na granicama.

Promet je pojačan, no nema čekanja na graničnom prijelazu Bregana. Sinoć o ponoći do jutros u 10 sati u Republiku Hrvatsku ušlo je oko 17 tisuća putnika. Trenutno je najveće čekanje na graničnom prijelazu Bajakovo, gdje se čeka oko 3 sata na izlazu iz RH, izvijestio je HRT.

– Školski praznici počinju, bliže se blagdani, tako da veliki broj ljudi iz europskih zemalja putuje prema RH. Neki ostaju, a neki su u tranzitu kako bi blagdane proveli sa svojim obiteljima. Uskoro će gužve na granicama postati stvar prošlosti jer nam se bliži 1. siječnja, kada Hrvatska u ponoć ulazi u šengenski prostor i tada će se ukinuti 70-ak graničnih prijelaza, dodala je.

Naglašava kako će tada drugi dio granica RH, granica s BiH, Srbijom i Crnom Gorom biti vanjska granica šengenskog prostora i tada će Hrvatska postati čuvarica tog velikog prostora bez granica.

– Putnici koji će se danas naći u velikim gužvama pozdravljaju ovu odluku i vesele se ulasku Hrvatske u šengenski prostor stoga što više neće morati satima čekati ulazak u zemlju, zaključila je.

Razgovarali smo s nekim od putnika koji pozdravljaju ovu odluku, vesele se tome i ovo je posljednji put da će svoje dokumente pokazivati na ulasku u Hrvatsku.

Mnogi će danas proći kroz Hrvatsku na putu prema susjednim zemljama, pa se i na tim graničnim prijelazima očekuje veći promet. Na graničnom prijelazu Slavonski Brod promet je malo slabiji nego što je uobičajeno u ovo vrijeme.

HAC: Zbog blagdana očekuju se povećane gužve na autocestama

HAC u priopćenju navodi da se tradicionalno očekuje gust promet na autocesti A3 Bregana-Zagreb-Lipovac, A1 Zagreb-Split -Dubrovnik i A6 Rijeka-Zagreb.

Također se očekuje veći priljev vozila uz kraća čekanja s eventualnim zastojima na naplatnim postajama Lučko, Zagreb-istok, Sveta Helena, Bregana, Bajakovo i Vrata, prilaznim zonama čvorova Jankomir, Ivanja Reka i Buzin na Zagrebačkoj obilaznici, te graničnim prijelazima Bregana, Bajakovo i Rupa.

Zbog prometnih nesreća na autocesti A3 Bregana-Lipovac vozi se usporeno u kolonama.

Također zbog prometne nesreće na autocesti A7 u tunelu Škurinje i u smjeru graničnog prijelaza Rupa vozi se jednim trakom, a kolona je duga oko 2 km.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?