Klimatski aktivisti otpilili vrh božićnog drvca u Berlinu

Aktivisti klimatskog pokreta “Posljednja generacija” otpilili su danas vrh božićne jele pored Brandenburških vrata u Berlinu upozoravajući i tom akcijom da treba ubrzati borbu protiv klimatskih promjena.

– Ono što u Njemačkoj vidimo samo je vrh klimatske katastrofe, rekla je jedna od aktivistica nakon što su ona i ostali aktivisti, koristeći hidrauličnu platformu, ručnom pilom otpilili vrh 15 metara visoke središnje božićne jele ukrašene svjetlima i ukrasima na jednom od najvažnijih povijesnih mjesta u Berlinu.

Tom su prilikom na platformi razvili i transparent s natpisom: “Ovo je samo vrh božićnog drvca”.

Predstavnici policije rekli su da su u tijeku policijske mjere ne navodeći o kakvim mjerama je riječ.

Mediji u njemačkom glavnom gradu pitaju kako je aktivistima uspjelo do jele dovući teške strojeve poput platforme za podizanje i neometano otpiliti vrh.

Područje oko Brandenburških vrata sigurnosno je osjetljivo zbog nekoliko veleposlanstava u blizini (francusko, SAD-a i Velike Britanije) i pod stalnom je kontrolom policije.

Klimatski aktivisti posljednjih mjeseci izazivaju pozornost, a često i ljutnju javnosti akcijama poput lijepljenja za asfalt, blokiranja prometa te bacanja boja i namirnica na umjetnine u muzejima boreći se na taj način za radikalnu promjenu politike vlade povezane s klimatskim promjenama.

Nedavno su u zračnim lukama u Muenchenu i Berlinu pokušali zaustaviti zračni promet i skrenuti pozornost na svoje poruke u vezi s klimatskim promjenama.

e-hercegovina.com/hrt.hr

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?