Hrvatska: Pripremite gotovinu ako namjeravate slaviti na otvorenome

Ako namjeravate slaviti na otvorenome, obvezno pripremite gotovinu. Hrvatska ulazi u eurozonu i zbog prelaska s kune na euro kartice kasno večeras i noćas neće raditi, piše hrt.hr.

Od ponoći pa iduća 2 tjedna možete plaćati i kunama i eurima, a 15. siječnja kuna zauvijek odlazi u prošlost. Reporter HTV-a Mladen Sirovica javio se u Dnevnik u podne te rekao da ako ljudi planiraju potrošiti veće količine novca u novogodišnjoj noći, bilo bi dobro da taj novac ili barem njegov veći dio imaju u gotovini, jer će plaćanje karticama biti ograničeno, u nekim slučajevima možda i neizvedivo.

– Što se tiče bankomata, trenutačno ih je tek trećina u funkciji, postoji mogućnost da na nekima od njih zbog velike potražnje neće biti novca, no već od sutra građanima će na raspolaganju biti oko 2.700 bankomata koji će bez naknade isplaćivati eure, rekao je Sirovica.

Vezano za ostale pripreme za uvođenje eura, građani također ne trebaju biti u panici, stvarati redove pred bankomatima, bankama, poštom ili FINA-om.

– Naime, kovanice kuna moći će vraćati tijekom sljedeće tri godine, novčanice kune moći će razmijeniti za eure u neograničenom roku, tako da se ništa dramatično neće dogoditi ako to već nisu napravili dosad. Također, ako nisu uspjeli kupiti eure, također nije problem, jer će se u kunama normalno moći plaćati sljedeća dva tjedna, jedino što ćete u tom slučaju povrat novca dobivati u eurima. Tu je zapravo puno veći izazov za pružatelje usluga, koji su se dosad trebali opskrbiti dovoljnom količinom eura, zaključio je.

Ulasku Hrvatske u Schengen i eurozonu bit će posvećene naše specijalne vijesti na HRT 4 koje počinju u 23.50. Uživo ćemo pratiti odbrojavanje i zatvaranje graničnih prijelaza, ali i podizanje prvih eura s bankomata.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?