Snoopy najpoznatija njuška policije

Policija je dobila nova vozila za prijevoz službenih pasa. Vrijedna su oko 13 milijuna kuna, a 90 posto iznosa stiglo je iz europskog fonda. Nakon primopredaje održana je pokazna vježba Centra za obuku vodiča i dresuru službenih pasa koji policiji itekako pomažu.

Snoopy je najpoznatija njuška policije. Iako ne izgleda opasno, on je ravnopravni kolega policijskih službenika. Nakon boravka u azilu započinje svoju karijeru. 

– On je i dalje hiperaktivan, veseli, voli se igrati, trčati, skakati, tražiti, njuškati sve okolo. Unatoč tome što je prošlo već 5 godina što je s nama, on je isti kao i u početku, znači uvijek je spreman za akciju, naglasila je Zvjezdana Kušter, policijska službenica za metodologiju i taktiku uporabe službenih pasa. 

Već pet godina njegova struka je detekcija droge. A uz njega, policija na raspolaganju ima još 120 službenih pasa – uglavnom belgijskih i njemačkih ovčara. U mirovinu odlaze nakon otprilike osam godina radnog staža. 

– Imamo pse za zaštitu državne granice, imamo pse za detekciju ljudskog traga, imamo pse za detekciju droge, za detekciju eksploziva, imamo pse sad novu liniju koju smo ustrojili, došla su 2 instruktora sa školovanja, to je za kriminalistička istraživanja – za detekciju krvi i sperme i za detekciju požara, rekao je Miroslav Puž, voditelj Službe za obuku pasa, vodiča i dresuru službenih pasa.

A kako bi im nakon ulaska u Schengen borba protiv kriminala na granicama bila lakša, dobili su nova vozila kojima će se koristiti instruktori i psi. 

– To su psi koji s jedne strane prate tragove na zelenim granicama, koji detektiraju prisustvo droge, eksploziva, ali i ljudi i na graničnim prijelazima, rekao je Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade.

Nakon šest mjeseci obuke i položenog ispita, Snoopyju će se pridružiti još 18 pasa. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?