Legenda Hajduka Ivan Gudelj: Htio sam pobjeći na Tibet ili među Indijance

Sinoć je na HTV- u emitiran dokumentarni film “Ivanova igra”, o legendarnom nogometašu Ivanu Gudelju. Najveće hrvatske te legende iz bivše Jugoslavije govorile su o karijeri sjajnog, svjetskog igrača, a čija je karijera naprasno prekinuta zbog bolesti.

Ivan Gudelj jedan je od najvećih nogometaša Hajduka u povijesti, za splitski je klub nastupio 362 puta i zabio 93 gola, a za reprezentaciju Jugoslavije ubilježio je 33 nastupa uz tri pogotka.

Nastupio je na OI 1980. godine, na SP-u 1982. te na Euru 1984. godine. 

Jedan od najtalentiranijih nogometaša Europe, proglašen za najboljeg mladog igrača 1979. u Europi, izabran i među 11 najboljih na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj 1982. godine, morao je okončati svoju karijeru puno ranije nego što se nadao.

Tijekom utakmice između Hajduka i Crvene Zvezde na Poljudu, osjetio je bol u mišiću, srušio se, a nažalost, kasnije se ispostavilo da je to bila njegova posljednja utakmica u karijeri. 

Dijagnosticirano je da je zaražen hepatitisom B te preko noći njegov život u potpunosti promijenio. I to taman kada je bio pred potpisom za veliki madridski Real. 

Ivan Gudelj, nakon nogometnih bitaka, krenuo je u onu životnu, u kojoj nije imao previše izgleda, ali na kraju je pobijedio. 

– Zatvorite oči, stavite se da ste vi tu pa to doživite. I onda možda te nema, to je ono, najgora situacija. Pa kako iz te situacije izaći? Ja sam htio pobjeći na Tibet ili među Indijance ili negdje. To nosiš sa sobom, ne možeš od toga pobjeći, govori u dokumentarcu o svojoj životnoj borbi Ivan Gudelj. 

O Ivanu Gudelju u dokumentarcu su govorili Zvonimir Boban, Blaž Slišković, Ivica Šurjak, Zlatko Vujović, Vilson Džoni, Ivan Buljan, Zoran Vulić, Marko Mlinarić, Darijo Srna, Predrag Mijatović, Dejan Savičević, Vladimir Pižon Petrović, Mitar Mrkela, Miloš Drizić, Miroslav Ćiro Blažević, Stanko Poklepović, Sergije Krešić, Edo Pezzi, Anton Samovojska, Milojko Pantić, Miša Stojanović, Andrej Kramarić, Milan Badelj, Dominik Livaković i drugi.

Film možete pogledati našoj platformi HRTi.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?