Djed Mraz i Snjeguročka donijeli darove za djecu

Međimurska udruga “Kalinka” i ove je godine na pravoslavni Božić razveselila mališane. Djed Mraz s unukom Snjeguročkom stigao je iz dalekih krajeva i svima donio darove, piše hrt.hr.

Na Božić koji se prema julijanskom kalendaru slavi 7. siječnja, a Prelog su posjetili nesvakidašnji gosti. 

– Svake godine djeci, mališanima dolazi Djed Mraz sa svojom unukom, pomoćnicom Snjeguročkom. Isto tako danas dođe Djed Mraz i djeca koja uče ruski jezik, poznaju rusku tradiciju, oni zapravo ovdje mogu neposredno vidjeti tog Djed Mraza i Snjeguročku koji im donosi slatkiše koji su jako fini i koje smo posebno naručili za njih, rekla je Tatjana Mikola, predsjednica udruge Kalinka.

Vrijeme je proteklo uz pjesme i zabavne igre. Tradicionalna ruska novogodišnja bajka u kojoj se izmjenjuju živopisni likovi, sve je oduševila. Svima poznatu “matrjošku” utjelovila je gospođa Anđelika koja je u Međimurje došla iz Ukrajine prije trideset godina. 

– Puno znači jer smo mi već daleko od svoje domovine i znači nam da se svi skupimo zajedno i družimo se, dobijemo takvu energiju, ljubav, toplinu. Isus se rodio i on daje blagostanje u kuću i u cijelom svijetu, kazala je Anđelika Malekoc, iz udruge Kalinka.

Blagdane slave prema običajima svoje domovine. Na Božić spremaju tradicionalna jela i idu u crkvu.

– Poslije isto kod kuće obično sa svojim bliskim i rodnima. Stara tradicija je isto da se slama donese u kuću i isto se moli, objasnila je Anđelika. 

– Ja uglavnom s obitelji dok je Božić pečem kolače, također znamo gledati božićne filmove navečer. Meni je Božić lijep jer smo svi zajedno i baš je lijepa atmosfera, kazala je Taisa Helena Tomašić. 

Za bajkovit ugođaj pobrinuli su se članovi udruge “Kalinka” koja u Međimurju djeluje već 15 godina. Okuplja više od sto članova – pripadnika ruske, ukrajinske i svih drugih manjina iz država bivšeg Sovjetskog saveza. 

– Mi smo jako sretni zato što živimo u jako dobroj atmosferi, okruženi smo dobrim ljudima. Mi smo jednostavno magneta za dobre ljude, rekla je Tatjana. 

U blagdanskom ozračju, aktivne Kalinke priželjkuju da će godina pred nama svima biti sretnija. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?