Divlji praščić Tom na Pagu ipak nepoželjan, morat će ga istjerati

Da divlja svinja na otoku više nije bajka nego svakodnevica, pokazuje i primjer otoka Paga. Ondje već godinu dana ova životinja prelazi suhozide i ograde, a lovci pronalaze tragove i iskopane rupe u poljima. Za to vrijeme ovčari strahuju da se velika životinja ne razmnoži, pa krene na njihove ovce i janjce, piše hrt.hr.

Pronalazili su tragove, srušila je nešto suhozida i ograda, nosili su joj hranu da je drže dalje od stada, a nedavno su je i snimili.

– Hranio sam ga. Hranio sam ga da bude dobar. Ali nikad nije dirao ni u ovce ni u janjce. Da smo našli nešto da je napravio, neku štetu – ne. Jedino žicu što diže, ispričao je Robert Rukavina s Paga.

Kažu da voli jesti gliste pa je u polju iskopao veliku rupu. Vlasnicima terena to će dobro doći jer, kažu, u proljeće će ondje lakše posaditi rajčice. Čuvari stada čak su mu dali i ime.

– Pošto s nama rade ovi Indijci, onda smo se tako s njima šalili i nazvali smo ga praščić Tom, dodaje Rukavina.

Kretanje divlje svinje pomno prate paški lovci. Pokušavali su je uloviti, ali sve je njihove planove nanjušila.

– Prvi tragovi primijećeni su prije 11 mjeseci na ovom ovdje području i uglavnom ona se i držala ovdje, međutim kako je počela lovna sezona na sitnu divljač, svinja se maknula na donju stranu i tada su je uočili sada na onoj snimci, kaže lovočuvar i lovnik lovne grupe Pag Damir Pernar.

S obzirom na to da je velikoj životinji od 150 kilograma teško stati na kraj, lovci su razradili plan.

– Sad nju treba izlučiti iz lovišta budući da je to alohtona divljač i ona ne pripada otoku, tako da ćemo ga pokušati hajkama istjerati, ističe Pernar.

– Sami ne možemo to napraviti. Moramo imati pse koji su obučeni za divlju svinju. A najvjerojatnije ljudi se boje da ako dođe do razmnožavanja, napravit će vjerojatno velike štete. Da se to ne dogodi, bilo bi dobro da to spriječimo što prije, ističe Ivo Pogorelić, predsjednik Lovačkog društva Kamenjarka s Paga.

Stoga se najmanje stotinu lovaca iz dvije županije sprema u veliku potjeru za životinjom kojoj na otoku ovaca i sira – nije mjesto.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?