Korisnici “Zajednice Susret” o paklu droge: Sustav je takav da lako možeš biti ovisnik

Ovisnost o drogama, alkoholu, kocki ne uništava samo živote onih koji su pokleknuli – već i njihovim obiteljima. I jednima i drugima pomoć pruža humanitarna organizacija “Zajednica Susret”, i to puna tri desetljeća. Prva je udruga takve vrste u Hrvatskoj, piše hrt.hr.

U paklu ovisnosti Ivana je još od devedesetih. Počela je s alkoholom i marihuanom, navukla se na heroin. Otad, svaki je dan za nju borba. 

– Već osam mjeseci ne pijem nikakvu terapiju, bez ikakvih tableta funkcioniram i sviđam se sama sebi ovakva, tako da nikad nije kasno, kaže Ivana.

U “Zajednici Susret” stalno skrbe za šezdesetak ovisnika. Program je individualan, ali u prosjeku traje dvije godine. U paralelnu stvarnost danas se bježi uz – neke nove droge…  

– U velikom porastu su psihostimulansi, to su droge koje dižu raspoloženje poput kokaina, speeda, te su vrste droge zastupljene, pogotovo među mlađom populacijom, i baš je veliki porast upotrebe psihofarmaka, kaže Katarina Svetac, socijalna radnica i voditeljica Prihvatno-terapijskog centra Cista Velika.

Droga nikad nije bila opasnija, ali i dostupnija – i lako se kupi putem interneta pa je lako i pokleknuti. 

– Sad je sustav takav da, ako želiš biti ovisnik, vrlo lako možeš biti, čak ti i ne treba, što je prije trebalo, nekakva snalažljivost, ili pamet, da kažem, nego se nudi i propisuje se, kaže Zorica, korisnica “Zajednice Susret”.

Zorica se od ovisnosti o tabletama liječi drugi put. Ovisnica je od srednje škole.

– Jedna neprihvaćenost, jedan unutarnji osjećaj koji mi ovisnici imamo, kao nekako uvijek manje vrijedni. To kreće od malena, objašnjava.

Iz začaranog kruga teško je izaći bez stručne pomoći, unutarnjeg mira, fizičkoga rada, strpljenja, vjere i – podrške najbližih.  

– Uz potporu obitelji, jer bez obitelji je nemoguća misija to obaviti, odlučio sam se za taj korak i hvala dragom Bogu što sam otišao tamo jer tko zna danas gdje bih bio, kaže bivši ovisnik Jozo Balić.

Bio je Jozo na misi zahvalnici za 30 godina rada “Zajednice Susret”. Predvodio ju je apostolski nuncij Giorgio Lingua, u Splitu, gdje je briga o ovisnicima u Hrvatskoj i počela. Izliječeni ovisnici svjedoče o putu punom posrtanja, ali kao – pobjednici!   

Nuncij Lingua: Potreban je unutarnji mir u nepovoljnim vanjskim okolnostima


Nuncij je na misi, održanoj u samostanskoj crkvi Službenica Milosrđa u Splitu, istaknuo važnost unutarnjeg mira u nepovoljnim vanjskim okolnostima.

– Naš život postaje svjetlost za druge kada mi sami imamo nutarnji mir. Tek tada možemo otvoriti oči slijepima i izvesti zatvorenike iz zatvora u kojem su zatvoreni, rekao je nuncij Lingua.


Apostolski nuncij je, tumačeći biblijska čitanja, naglasio kako Bog prihvaća svakog muškarca i ženu.

– Bog koji nije pristran prihvaća svakog muškarca i ženu, kojem god narodu pripadali, ako čine pravdu, odnosno ako u sebi nose istinu, ako Boga stavljaju u središte, istaknuo je nuncij Lingua.

Juretić Rožman: Država ne čini dovoljno

Inicijativu je pokrenula Bernardica Juretić Rožman, tada sestra Bernardica, zajedno s grupom entuzijasta, a termin terapijske zajednice za ovisnike tada ne postoji u hrvatskom zakonodavstvu i jedini legalni oblik djelovanja bio je osnivanje udruge građana. Juretić je istaknula kako se različiti oblici ovisnosti u zadnja tri desetljeća ubrzano šire te je problem ovisnosti s godinama postajao sve veći i počeo zahvaćati brojne generacije mladih. Dodala je kako u Europi tako i u Hrvatskoj ovisnička populacija sve više stari, zbog čega prosječna dob liječenih osoba pokazuje trend rasta.

U ovisnost se lako ulazi – iz nje teško izlazi. Velike su i razlike u programima prevencije među gradovima, županijama. Nedostaje i savjetovališta za pojedinačni te grupni rad. U razgovoru za HTV-ov Dnevnik Juretić Rožman rekla je da država ne čini dovoljno.

– Mislim da se o ovoj problematici treba puno više govoriti, puno više na tome raditi, rekla je Juretić Rožman, ističući kako je Vladin ured za droge prije nekoliko godina pripojen HZJZ-u te da već nekoliko godina nemamo važeću nacionalnu strategiju.

Rekla je i da su nove droge lako dostupne i puno jeftinije od nekad heroina i danas kokaina, a nemaju okusa i mirisa pa ih je puno teže pronaći.

– A šteta koju rade na mozak je nepopravljiva, dodala je.

Više pogledajte u videu:

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?