SIPA dobila imena svih ministara!

Borjana Krišto, nova predsjedateljica Vijeća ministara BiH poslala je SIPA-i na provjeru imena svih ministara i zamjenika koji će činiti novi saziv Vijeća ministara BiH, potvrđeno je za “Avaz” iz ove policijske agencije.

Ranije je Borjana Krišto, predsjedateljica Vijeća ministara BiH poslala imena ministara i zamjenika iz HDZ BIH i SNSD-a.

No, u SIPA-u su sada stigla i imena ministara i zamjenika stranaka Osmorke.

Radi se o Elmedinu Konakoviću, koji je kandidat za ministra vanjskih poslova BiH, Zukana Heleza, ministar obrane te Edina Forte, kandidata za ministra prometa i komunikacija.

Stiglo je na provjeru i ime Sevlida Hurtića iz Pokreta za državu, koji će obnašati poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH. On je zajednički kandidat Osmorke i SNSD-a.

Time je Osmorka u Vijeću ministara dobila četvrtog Bošnjaka.

Kada su u pitanju zamjenici ministara iz kvote koju predlaže bošnjački blok Osmorka, najpoznatije je ime Duške Jurišić, aktualne ravnateljice TVSA, koja je predložena za zamjenicu ministra za ljudska prava u BiH. Zamjenik ministra financija BiH trebao bi biti Muhamed Hasanović, menadžer koji je radio za strane kompanije u BiH.

Zamjenik ministra pravosuđa je Elvir Mahmuzić iz Tuzle, koji je obnašao brojne funkcije unutar SDP-a.

Ministri koje predlaže HDZ BiH, uz već navedenu predsjedateljicu Borjanu Krišto  su Davor Bunoza kao ministar pravde te Dubravka Bošnjak, ministrica civilnih poslova.

SNSD će postaviti Zorana Tegeltiju za ministra financija, a Staša Košarac bi trebao nastaviti voditi Ministarstvo vanjske trgovine. Pored toga, Nenad Nešić, predsjendik DNS-a prijedlog je za ministra sigurnosti BiH.

Od ranije je poznato i da je Ivica Bošnjak (HDZ) kandidat za zamjenika ministra sigurnosti BiH. Josip Brkić (HDZ) za zamjenika ministra vanjskih poslova BiH, Slaven Galić za zamjenika ministra odbrane BiH te ljiljana Lovrić, zamjenica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Marijana Mojić (Ujedinjena srpska), kandidatkinja je za zamjenicu ministra civilnih poslova. Kandidat za zamjenika ministra komunikacija i transporta BiH je Ognjen Janjić (DEMOS), dok je kandidat za zamjenika ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović (SNSD) iz Doboja.

Po Zakonu provjera traje 30 dana. S tim da su neke provjere već završene.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?