Neobjašnjivo nestala zaplijenjena ruska jahta s Murtera

Među sankcijama koje je Europska unija uvela Rusiji jest i ona o zapljeni imovine ruskih oligarha koja se nalazi u europskim državama. U Hrvatskoj je lani, među ostalim, zaplijenjeno 5 luksuznih jahti, no jedna od njih neobjašnjivo je nestala s otoka Murtera, piše hrt.hr.

Ožujak 2022. Jahta u vlasništvu tvrtke obitelji ruskih oligarha, bliske Vladimiru Putinu, skrasila se u Betini.

U proljeće prošle godine, ekipa HRT-a snimila je jahtu Irina VU na suhom vezu u betinskom brodogradilištu. No, kako neslužbeno doznajemo, ona je još prije nekoliko mjeseci nestala iz kruga brodogradilišta, na koji način – tek se treba otkriti.   

Digitalna platforma za praćenje pomorskog prometa otkriva – početkom listopada prošle godine iz Betine je, nakon 3 dana puta, jahta stigla u tursku marinu Didim na obali Egejskog mora. Betinjanima je takav propust nevjerojatan.

– Mislim da ne može to tako preko noći. Može se, ali nećemo ulaziti u te detalje kako bi se moglo, ali može se svakako, sve se može kad se hoće i kad se ima novaca.   

– Kod nas je svašta moguće, ali čisto sumnjam da se tako nešto može dogoditi. Škver možda može taj brod staviti u more ako se plate sva dugovanja prema škveru, ali kasnije su sve nelegalne radnje, ja mislim, rekao je. 

Jer kad su jahte zaplijenjene, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, kao član međuresorne Stalne skupine za primjenu i praćenje provedbe međunarodnih mjera ograničavanja, izdalo je mjere privremene zabrane uporabe i isplovljavanja plovila koja su bila pod sankcijama, pa do opoziva mjera jahte ne smiju napustiti mjesto na kojemu se nalaze.  

O slučaju isplovljavanja plovila koje je bilo pod izrečenim mjerama u marini u Betini, obaviještene su mjerodavne službe pod kojima je i daljnje postupanje u smislu provođenja aktivnosti prema odgovornim osobama, kao i sprječavanje daljnjeg korištenja navedenog plovila, iz odgovora Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Prema dostupnim informacijama, u hrvatskom akvatoriju pod sankcijama su još četiri jahte.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?