Doživite najbolje od Toskane

Što vam prvo padne na pamet kada pomislite na Italiju (osim pizze)? Velike su šanse da zamišljate vinarije, ukusnu hranu, zadivljujuće pejzaže s čempresima i povijesne gradove. Ili možda mislite na Krivi toranj u Pisi. Ali pogodite što? To možete vidjeti i doživjeti i na svom putovanju po Toskani. Čak je i rodno mjesto čuvenog Leonarda da Vincija u ovoj oblasti Italije.

Planiranje Toskana putovanja nije mali zadatak. Toliko je sićušnih gradova na padinama, puteva s čempresima, polja suncokreta i prekrasnih crkava. Kako ih uopće možete sve vidjeti? Lako je steći savršenu mentalnu sliku o tome kako će putovanje ispasti, ali je sasvim druga stvar planirati ono koje će uspjeti.

U ovom članku vam donosimo savjete za putovanje bez stresa i plan puta po Toskani.

Kakva je Toskana?

Maslinici i vinogradi dokle god pogled seže, valovita brda i slikoviti gradovi: Toskana je dom nekih mjesta koja su previše lijepa da bi bila istinita, s nevjerojatnim mogućnostima za fotografiranje posvuda okolo.

U srcu Toskane, naći ćete prekrasne, romantične gradove poput Firence sa svojom zadivljujućom katedralom. Ali, manji gradovi su ti koji će vas zaista očarati. Posebno će vas oduševiti mali šarmantni grad Luka sa svojim dobro očuvanim srednjovjekovnim gradskim zidinama.

Međutim, Italija putovanja a prije svega putovanja po Toskani ne bi bila toliko zapanjujuća bez svojih karakterističnih pejzaža: pitoma, valovita brda očaravaju u zlatnim satima – kao i ljupki čempresi i maslinici.

Jutra je najbolje provesti uz doručak iz lokalnih mjesta, a večeri uživajući u zalasku sunca na selu. Ugođaj koji ćete imati će vam pomoći da se lakše isključite iz svakodnevnih trzavica i da više živite u trenutku. Naime, život u Toskani je toliko usporen da je skoro terapeutski.

Kada je najbolje vrijeme za putovanje kroz Toskanu?

Proljeće i jesen su idealni za putovanje kroz Toskanu. Najbolji mjeseci su možda svibanj i lipanj u proljeće, kao i rujan i listopad u jesen. Klima je obično prijatno topla tijekom ovih mjeseci i ne previše vruća. Bonus: tijekom ovih mjeseci nema toliko turista koliko biste imali u ljetnim mjesecima na vrhuncu srpnja i kolovoza.

Savjet: Izbjegavajte ljetnje mesece (posebno srpanj i kolovoz) ako je moguće. Toskanu je u kolovozu preplavljena turistima tijekom ovog razdoblja. Posebno lokaliteti od povijesnog značaja, kao što su San Gimignano i Voltera. Međutim, ako želite svoje putovanje u Toskanu povezati s odmorom na obali mora možda ćete ipak više voljeti toplije ljetnje mesece.

Koliko vremena je potrebno da se isplanira put kroz Toskanu?

Ako više volite sporiji stil putovanja, preporučujemo vam izdvojite dva tjedna, kako biste sebi dali dovoljno vremena da istražite nekoliko mjesta izvan utabanih staza.

Ne treba podcjenjivati ni udaljenost između destinacija. Toskanska regija je prilično opsežna: ima devet provincija, za čije bi pokrivanje teoretski trebalo nekoliko sati. Iako se Toskana ne čini tako velikom na mapi, također treba imati na umu da neki putevi nisu savršeni. Možda ćete voziti seoskim putevima, koji često traju duže nego što ste prvobitno planirali.

Koju opciju izabrati: fiksnu bazu ili više mjesta za boravak?

Imate dvije mogućnosti: ili fiksnu bazu sa samo jednim smještajem ili da odatle pravite jednodnevne izlete. Ili da skačete i usput ostanete na nekoliko mjesta. I jedno i drugo ima svoje prednosti i nedostatke.

1. Jednodnevni izleti iz baze
Ako izaberete ovu opciju, ima smisla pronaći dobru bazu, po mogućnosti negdje u centru Toskane (kao što je Pisa ili Siena), jer bi vam to trebalo omogućiti skraćivanje vremena za putovanja. Dobra stvar je što morate spakirati ono što vam je potrebno za dan, ali ćete potrošiti više vremena nego na drugu opciju.

Naš savjet: Prije nego što rezervirate smještaj, provjerite (putem Google mapsa) koliko će vam vremena trebati da stignete do svake od planiranih destinacija. Na taj način možete bolje isplanirati jednodnevne izlete i maksimalno iskoristiti svoj dan.

2. Boravak na više mjesta
Ako želite prenoćiti na nekoliko mjesta na svom putovanju po Toskani, imate luksuz biti malo fleksibilniji. Međutim, to također znači da morate putovati sa svim prtljagom i stalno pakirati i raspakirati stvari. Dobra polazna točka bi bila Firenca, gdje na raspolaganju imate mnogo međunarodnih veza.

Koje su top destinacije u Toskani?

Jedna od najboljih destinacija u Toskani je grad Firenca, dom svjetski poznatih muzeja umjetnosti poput galerije Ufici i zadivljujuće katedrale Santa Maria del Fiore. Za prekrasan pogled na grad, posjetite Piazzale Michelangelo i ispratite zalazak sunca.

Još jedan grad koji morate vidjeti u Toskani je Luka, šarmantni srednjovjekovni gradić okružen dobro očuvanim gradskim zidinama. Ovdje možete prošetati ili vozite bicikl oko zidina i istraživati znamenitosti poput Piaza dell’Anfiteatro, izgrađene na ruševinama rimskog amfiteatra, i Torre Guinigi s panoramskim pogledom na grad. Piza, još jedno popularno odredište u Toskani, poznata je po svom legendarnom Krivom tornju i Duomu, odnosno katedrali Santa Maria Assunta.

U srednjovjekovnom gradu Voltera, možete istražiti krivudave ulice i pretražiti brojne radnje u kojima se prodaju proizvodi od alabastera – gradski specijalitet. San Gimignano, poznat kao “srednjovjekovni Manhattan” zbog svojih tornjeva, također ima nekoliko dobro očuvanih crkava i muzeja koje treba posjetiti. Siena, još jedan prelijep grad u Toskani, dom je zadivljujuće Duomo Siene i domaćin godišnje trke konja Palio di Siena.

Što možete doživjeti na putovanju u Toskanu?

Ako sanjate o slikovitim pejzažima, ukusnoj hrani i vinu i šarmantnim malim gradovima, onda bi putovanje u Toskanu moglo biti upravo ono što vam treba. Sa zadivljujućim gradovima kao što su Firenca i Siena, ljupki gradić Luka, i prekrasan krajolik regije Kjanti, u Toskani ima za svakoga po nešto u čemu može uživati.

Najbolje vrijeme za posjetu je tijekom proljeća ili jeseni, kako bi se izbjegla visoka turistička sezona u ljetnim mjesecima.

Da biste imali putovanje bez stresa, bitno je unaprijed isplanirati rutu i smještaj i razmisliti o jednodnevnim izletima s osnovne lokacije umjesto da pokušavate sve vidjeti na brzinu. Ne propustite priliku doživjeti sve što Toskana nudi – počnite već danas planirati svoje putovanje!

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?