NATO: Protuturski prosvjed u Stockholmu prouzročio novi diplomatski incident

Turska je u subotu objavila da je otkazala planirani posjet švedskog ministra obrane u znak nezadovoljstva zbog odobravanja protuturskog prosvjeda u Stockholmu, što je novi diplomatski incident dviju zemalja koje pregovaraju o NATO-u.  

“Posjet švedskog ministra obrane Pala Jonsona Turskoj 27. siječnja izgubio je svoj smisao te smo zato otkazali posjet”, rekao je turski ministar obrane Hulusi Akar.

Cilj posjeta je bio pokušati otkloniti prigovore Ankare na ulazak Švedske u NATO.

Odobrenje izdano švedsko-danskom krajnjem desničaru Rasmusu Paludanu za održavanje prosvjednog skupa ispred zgrade turskog veleposlanstva u švedskome glavnom gradu razbjesnilo je Ankaru.

Taj antiislamistički i antiimigracijski aktivist spalio je primjerak Kurana u prisutnosti velikog broja policajaca i zaštićen metalnim ogradama, izvijestio je novinar AFP-a.

“Ako mislite da sloboda govora ne treba postojati, onda trebate živjeti negdje drugdje”, poručio je Paludan koji je i ranije spaljivao Kuran, u oštrom govoru koji je trajao gotovo sat vremena.

Švedska policija je u petak ocijenila da zabrana skupa u ime očuvanja javnog reda nije u skladu s Ustavom i sa slobodom prosvjedovanja i govora u Švedskoj. 

U subotu je glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin osudio prosvjed, nazvavši ga “očitim zločinom mržnje”.

“Odobriti ovakav skup unatoč svim našim upozorenjima znači poticati zločin mržnje i islamofobiju”, napisao je na Twitteru. “Napad na najsvetije vrijednosti nije sloboda, nego suvremeno barbarstvo”, dodao je.

Švedski ministar obrane je pak izjavio da je odluku o “odgodi” posjeta Turskoj donio u dogovoru s turskim kolegom u petak na sastanku o Ukrajini u Ramsteinu u Njemačkoj.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?