Snijeg otežao promet, zabijelila se i Dalmacija, uključen crveni meteoalarm

Stigla je prava zima. Vremenski uvjeti u Gorskom kotaru i na Kvarneru stvorili su velike probleme u prometu. Zbog snijega i orkanske bure zatvorene su pojedine ceste, a za sav promet zatvoren je dio autoceste Rijeka-Zagreb. Snijeg je jviše zabijelio i Dalmaciju – pada u Splitu i okolici, a zbog jake bure uključen je crveni meteoalarm. U priobalju puše bura, povremeno s olujnim i orkanskim udarima, a u prekidu su brojne trajektne, katamaranske i brodske linije, izvijestili su danas ujutro iz Hrvatskog autokluba, piše hrt.hr.

Gorski kotar

Vremenski su uvjeti u Gorskom kotaru i na Kvarneru stvorili velike probleme u prometu. Zbog snijega i orkanske bure zatvorene su pojedine ceste, a za sav promet zatvoren je dio autoceste Rijeka – Zagreb.

Ne može se kroz Gorski kotar. Promet kamiona tako stoji jer nema otvorenog pravca prama moru i riječkoj luci.

U Gorskom kotaru snijeg pada već nekoliko dana, što posebno utječe na promet.

HRT-ova novinarka Dajana Kruneš rekla je da je važno imati zimsku opremu, ali u Gorskom kotaru i na području Kvarnera više problema stvara orkanska bura.

– Zbog orkanskih udara ne može se ići autocestom A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Kikovica i Delnice. Sva vozila moraju ići starom cestom koja je prohodna. Ima ugaženog snijega, ali službe su na terenu i odrađuju posao, rekla je Kruneš. Dodala je kako je najavljeno da će i bura i snijeg vjerojatno jačati.

HAK: Na Sljemenskoj cesti sa zagrebačke strane veći broj vozila i povremeni zastoji

Na Sljemenskoj cesti sa zagrebačke strane je veći broj vozila i povremeni su zastoji pa iz Hrvatskog auto-kluba kažu da je uputno da vozila ne kreću iz smjera Zagreba prema vrhu.

U većem dijelu unutrašnjosti i dijelu Dalmacije povremeno pada snijeg, a moguća je i poledica. Zimski su uvjeti na pojedinim cestama u Gorskom kotaru, Lici i unutrašnjosti Dalmacije.

U priobalju puše bura, povremeno s olujnim i orkanskim udarima.

Iz HAK-a savjetuju vozačima da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Snijeg pada u cijeloj Dalmatinskoj zagori

Zakrčene ceste i više od 20 cm snijega dočekali su jutros stanovnike Dalmatinske zagore. Najteže je bilo u zaleđu Biokova, a prvi put ove godine zabijeljeli su se Imotski, Vrgorac i Zagvozd.

HRT-ova novinarka Tatjana Lisičin rekla je da je u cijeloj Dalmatinskoj zagori temperatura ispod nule.  

– Snijeg pada u cijeloj Dalmatinskoj zagori, najviše ga ima na sinjskom, imotskom i vrgoračkom području gdje ga je napadalo 15 – 30 centimetara, rekla je.

Dodala je i da su na svim cestama proglašeni izvanredni uvjeti, ali da problema u prometu nema.

Snijeg je u nekim dijelovima Imotske krajine napadao i do 25 centimetra visine te u pojedinim zaseocima otežava izlazak žitelja iz kuća, ali sve smo ceste uspjeli očistiti od snijega i one su prohodne za pomet, rekao je voditelj zimske službe Županijskih cesta u Splitu Petar Vuletić.

Izvijestio je da je na terenu 25 kamiona i ralica koji na području Splitsko-dalmatinske županije čiste snijeg s prometnica i bacaju na njih sol.

Dodao je da je mehanizacija zimske službe Županijskih cesta raspoređena od kaštelanskog zaleđa, preko sinjskog područja te u Imotskoj krajini, Vrgoračkom području i i Omiškom zaleđu.

– Intervenirali smo i na otoku Braču gdje je također bilo oborina snijega, kazao je Vuletić.

Snijeg se spustio i na Jadransku magistralu. Na predjelu Dupci nije se moglo proći bez zimske opreme. 

– Policija na cesti od strane Brela i Omiša kontrolira zimsku opremu, lance, rekao je Goran Bušelić, Županijske ceste Split.

Snažna tuča na jugu Hrvatske

Baš kako je i najavljeno, subotnje jutro osvanulo je uz znatno niže temperature, a u pojedinim dijelovima Konavala i pod naslagama tuče. U Dubrovniku je posla imala i zimska služba – ralice su čistile ceste.

Dubrovčane je noćas probudilo nevrijeme, nošena jakim vjetrom na grad i okolicu pala je velika količina tuče. Jutros na prometnicama neuobičajen prizor. Posla je imala ralica. Dežurne gradske službe pobrinule su se da sve normalno funkcionira. 

Pomogli su i oni najmlađi. Dojava o većoj šteti nije bilo. Istodobno ceste su skliske pa treba biti oprezan. Zbog jakoga juga prekinute su neke trajektne i katamaranske linije. 

U većini krajeva pada snijeg, češći na istoku i u gorskim predjelima, a uz obalu i kiša, osobito na jugu gdje će biti i pljuskova s grmljavinom.

Na kopnu vjetar većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na sjeverozapadu i u gorju jak.

Na većem dijelu Jadrana puše jaka bura s olujnim udarima, na sjevernom dijelu i orkanskim, samo na krajnjem jugu jako jugo i južni vjetar.

Najviša dnevna temperatura zraka na kopnu uglavnom od -2 do 3, na Jadranu od 5 do 10 Celzijevih stupnjeva.

Snijeg i na otoku Pagu

Pahulje su zalepršale i na otoku Pagu.

U prekidu trajektne i brodske linije

Zbog jake bure u prekidu trajektne linije: Brestova-Porozina, Prizna-Žigljen, Lopar-Valbiska, Stinica-Mišnjak, Zadar-Silba-Mali Lošinj, Supetar-Split, Sućuraj-Drvenik, Sumartin-Makarska, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Ubli-Vela Luka-Split, Prapratno-Sobra i Orebić-Dominče.

U prekidu su i katamaranske linije: Pula-Zadar, Rijeka-Cres-Mali Lošinj, Rijeka-Rab-Novalja, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Ubli-V. Luka-Hvar-Split, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, Ubli-Korčula-Dubrovnik, Korčula-Hvar-Split i Dubrovnik-Šipan-Mljet.

Ne voze ni brodske linije: Mali Lošinj-Unije-Susak, Vrgada-Pakoštane-Biograd i Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ.

Katamaran na liniji Šibenik-Laprije-Žirje u prekidu je od 9 sati.

U Slavoniji, Baranji, Lici i unutrašnjosti Dalmacije povremeno pada snijeg (moguća je i poledica). Zimski su uvjeti na pojedinim cestama u Lici i unutrašnjosti Dalmacije pa iz HAK-a savjetuju vozačima da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cesti, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Na graničnom prijelazu Tovarnik-Šid teretna vozila na izlaz čekaju dva sata.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?