Upaljen crveni alarm za dio RH, u prekidu brojne trajektne i brodske linije

U Splitu pada susnježica, a tijekom noći u većem dijelu Dalmatinske zagore snježni sloj nataložio na tlu nekoliko centimetra. U priobalju puše bura, povremeno s olujnim i orkanskim udarima, a u prekidu su brojne trajektne, katamaranske i brodske linije, izvijestili su u subotu ujutro iz Hrvatskog autokluba, piše hrt.hr.

Upaljen crveni alarm za dio RH
Foto: DHMZ / –

Mješavina kiše i snijega koja u Splitu pada od jutarnjih sati ne formira snježni pokrivač na tlu i prema prvim informacijama nema zastoja u prometu.

Sloj snijega na tlu od nekoliko centimetra nataložio se u većem dijelu Dalmatinske zagore, posebice na širem području Imotskog, Vrgorca i Sinja, što otežava promet vozila, izvijestili su iz Županijskih cesta Split. 

Ralice su na terenu, ali kažu da im čišćenje snijega otežava jaki vjetar. 

U većini krajeva padat će snijeg, češći na istoku i u gorskim predjelima, a uz obalu i kiša, osobito na jugu gdje će biti i pljuskova s grmljavinom.

Na kopnu vjetar većinom umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na sjeverozapadu i u gorju jak.

Na većem dijelu Jadrana puhat će jaka bura s olujnim udarima, na sjevernom dijelu i orkanskim, samo na krajnjem jugu jako jugo i južni vjetar.

Najviša dnevna temperatura zraka na kopnu uglavnom od -2 do 3, na Jadranu od 5 do 10 Celzijevih stupnjeva.

Pahulje su zalepršale i na otoku Pagu.

Video: Zlatica Jašek

U prekidu trajektne i brodske linije

Zbog jake bure u prekidu trajektne linije: Brestova-Porozina, Prizna-Žigljen, Lopar-Valbiska, Stinica-Mišnjak, Zadar-Silba-Mali Lošinj, Supetar-Split, Sućuraj-Drvenik, Sumartin-Makarska, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Ubli-Vela Luka-Split, Prapratno-Sobra i Orebić-Dominče.

U prekidu su i katamaranske linije: Pula-Zadar, Rijeka-Cres-Mali Lošinj, Rijeka-Rab-Novalja, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Ubli-V. Luka-Hvar-Split, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, Ubli-Korčula-Dubrovnik, Korčula-Hvar-Split i Dubrovnik-Šipan-Mljet.

Ne voze ni brodske linije: Mali Lošinj-Unije-Susak, Vrgada-Pakoštane-Biograd i Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ.

Katamaran na liniji Šibenik-Laprije-Žirje u prekidu je od 9 sati.

U Slavoniji, Baranji, Lici i unutrašnjosti Dalmacije povremeno pada snijeg (moguća je i poledica). Zimski su uvjeti na pojedinim cestama u Lici i unutrašnjosti Dalmacije pa iz HAK-a savjetuju vozačima da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cesti, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Na graničnom prijelazu Tovarnik-Šid teretna vozila na izlaz čekaju dva sata.

e-hercegovina.com

Zaprati nas na Google news