Hrvatska: Otežano se vozi zbog snijega, u priobalju orkanski udari bure

Zbog snijega i jake bure promet je otežan diljem zemlje. Na svim autocestama nužan je oprez, a u nekim dijelovima obvezna je i zimska oprema. Ponovno su za sva vozila otvorene autoceste Zagreb – Split i Zagreb – Rijeka, a promet je zabranjen jedino još na A7. Neki vozači kamiona zbog zabrane prometa na mnogim državnim cestama od jučer čekaju da im uvjeti dopuste vožnju. 

U većem dijelu unutrašnjosti otežano se vozi zbog snijega, a moguća je i poledica, zimski su uvjeti na cestama u Gorskom kotaru, Lici i na sjeverozapadu Hrvatske, a u priobalju puše bura s olujnim i orkanskim udarima, izvijestio je u nedjelju predvečer Hrvatski autoklub.

Vozače se upozorava da na put ne kreću bez zimske opreme, a ako je moguće odgode putovanje.

Promet je dopušten samo za osobna vozila: autocestom A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Maslenica ; državnom cestom Gospić-Karlobag (DC25); Jadranskom magistralom (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.



Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto trenutno nema slobodnog cestovnog pravca.

Na autocesti A7 Draga-Šmrika promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle (I. skupinu vozila) na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće (DC99) te lokalnoj cesti Kraljevica-Križišće (LC58107 ) dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Na Krčkom mostu zabrana prometa za I. skupinu vozila.

Zbog zimskih uvjeta zatvorena je državna cesta DC547 Sveti Rok-Mali Alan-tunel Sveti Rok i ŽC5203 Srb-Otrić, a za teretna vozila zatvorena je državna cesta DC232 Sisak-Jasenovac od ustave Trebež do mosta na rijeci Trebež.

U prekidu su trajektne linije: Prizna-Žigljen, Lopar-Valbiska, Suđurađ-Lopud-Koločep-Dubrovnik; katamaranske linije: Pula-Zadar, Zadar-Molat-Brgulje-Zapuntel-Ist, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka, Vis-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Ubli-Korčula-Dubrovnik, Dubrovnik-Šipan-Mljet; brodske linije.

Još uvijek ima udara bure i snijega na cestama

Još ima snijega u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Pada i danas, no zadržava se samo iznad 600 metara nadmorske visine. Ralice su očistile ceste, a na imotskom području palo je 20-ak centimetara. U većem dijelu unutrašnjosti i dijelu Dalmacije otežano se vozi zbog snijega, a moguća je i poledica. Zimski su uvjeti na cestama u Gorskom kotaru, Lici, na sjeverozapadu Hrvatske i unutrašnjosti Dalmacije. U priobalju puše bura s olujnim i orkanskim udarima.

– Uvjeti su povoljniji. Još uvijek ima udara bure i snijega na cestama, ali vozi se lakše, rekla je u podnevnom Dnevniku HTV-a Dajana Kruneš.

Istaknula je kako je na terenu 25 kamiona zimske službe, te da su ceste prohodne.

– Probleme stvara bura, ponajviše u priobalju. U prekidu su pojedine katamaranske, trajektne i brodske linije, tako da us neki otoci još uvijek odsječeni, rekla je.

Iako je u najavi lagano smirivanje vremena, svakako treba biti oprezan i na put ne kretati bez zimske opreme.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri i obrnuto trenutno nema slobodnog cestovnog pravca.

Još ima snijega u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Pada i danas, no zadržava se samo iznad 600 metara nadmorske visine.

Ralice su očistile ceste, a pomorski promet ponovno teče normalno.

Na imotskom području palo je 20-ak centimetara snijega.

Cesta prema Sljemenu otvorena za sav promet

Mnogi Zagrepčani i danas su se uputili na Sljeme, gdje za razliku od jučer, nije bilo kolona automobila, ali bilo j egužvi na žičari.

– Došlo je do pada sustava zato blagajne nisu ratile, pa su svi koji su se tada zatekli tamo dobili besplatnu kartu. Sustav je proradio prije pola sata, rekla je HRT-ova novinarka Ivana Debeljak.

Istaknula je kako je temperatura na Sljemenu minus 5, ali da puše hladan vjetar pa je osjet hladnoće puno veći kao da je minus 15.

Dodala je i da skijaške staze ne rade.

U ponedjeljak i utorak žičara neće raditi zbog redovitog mjesečnog servisnog pregleda.

Na jugu kiša i južina

Jug Hrvatske je u znaku južine.

– Osim kiše koja neprestano pada, većih poteškoća nema. Promet je srednjeg intenziteta. Od ponoći u oba smjera prošlo je oko 400-tinjak vozila. Vjetra zasad na jugu nema, bura je najavljena za utorak, a Pelješki most može izdržati udare do 180 kilometara na sat s obje strane mosta. Postavljeni su burobrani visine 3,2 metra i to je jedan od jamaca za neometano odvijanje prometa, rekla je HRT-ova novinarka Sandra Lacković.

Dalmatinska zagora

U noći sa subote na nedjelju snijeg je u Dalmatinskoj zagori padao samo na višim nadmorskim visinama stvarajući pokrivač na tlu do tri centimetra visine, doznaje se od voditelja zimske službe u Županijskim cestama u Splitu Petra Vuletića.

Na nižim nižim nadmorskim visinama mjestimično je padala susnježica.

– Od jutros je angažirano 10 kamiona i ralica na području Splitsko- dalmatinske županije koji posipaju sol po cestama i uklanjaju snijeg te su sve glavne ceste na području splitsko-dalmatinske županije prohodne, rekao je Vuletić.

Dodao je da su tijekom prošle noći snježne oborine u Dalmatinskoj zagori smanjene u usporedbi s jučerašnjim danom kad je interveniralo 25 kamiona i ralica na zasoljavanju i čišćenju cesta.

Stanje u prometu

Zbog olujnog vjetra zabrana je prometa za sva vozila autocestom A7 Draga-Šmrika.

Promet je dopušten samo za osobna vozila državnom cestom Gospić-Karlobag (DC25).

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Svete Marije Magdalene, državnoj cesti između čvora i mjesta Križišće (DC99) te lokalnoj cesti Kraljevica-Križišće (LC58107 ) promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Na Krčkom mostu zabrana prometa za I. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, kombi vozila visine preko 1,9 m, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom).

Zimski su uvjeti i promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama (detaljan grafički prikaz nalazi se na Interaktivnoj karti HAK-a):

DC1 Čeglje-Karlovac-Zagorje-Grabovac-Vaganac-Korenica-Gračac-Knin;

DC3 (stara cesta kroz Gorski kotar) Karlovac-Zdihovo-Delnice-Kikovica;

DC6 Jurovski Brod-Karlovac-Vojnić;

DC25 Korenica-Lički Osik;

DC23 Duga Resa-Generalski Stol-Josipdol-Kapela;

DC27 Gračac-Zaton Obrovački;

DC42 Josipdol-Plaški-Saborsko-Kuselj;

DC50 Žuta Lokva-Lički Osik i čvor Sv. Rok-Gračac;

DC52 Špilnik-Korenica;

DC220 Tijarica (Vukina Strana)-Kamensko;

DC204 GP Pribanjci-čvor Bosiljevo;

DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo;

DC218 Donji Lapac-GP Užljebić;

DC228: Jurovski Brod (D6) – Kamanje – Ozalj – Karlovac (D1)

DC429 Selište Drežničko-Prijeboj;

DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča;

DC541: D6 – čvorište Novigrad (A1)

ŽC5144 Sveti Juraj-Krasno, ŽC5140-Krasno-Otočac;

na svim lokalnim i županijskim cestama Ličko-senjske županije i području Krapine.

na većini državnih, županijskih i lokalnih cesta u Gorskom kotaru (Čabar, Vrbovsko, Delnice, Gornje Jelenje);

DC218 Bjelopolje-Donji Lapac i ŽC5217 Bruvno-Mazin-Dobroselo zatvorene su za sav promet.

Pomorski promet

U prekidu su:

trajektne linije: Prizna-Žigljen, Lopar-Valbiska;

katamaranske linije: Pula-Zadar, Zadar-Molat-Brgulje-Zapuntel-Ist, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Novalja-Rab-Rijeka, Vis-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Ubli-Korčula-Dubrovnik;

Trajekt na liniji Brestova-Porozina ne prevozi autobuse i kamione iznad 3t nosivosti.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?