Investitor u FK Sarajevo ušao u zaštitarski posao u BIH

Američki investitor bh. porijekla Ismir Mirvić, u javnosti poznat i kao ulagač u FK Sarajevo, ušao je u zaštitarski biznis, saznaje Indikator.ba.

Mirvić se putem svoje američke tvrtke Apparel Brands International inc pridružio tvrtci SEC One Sarajevo, koja je nedavno preuzela podružnicu švedskog Securitasa u Bosni i Hercegovini.

Mirvić je postao vlasnik 20 posto društva SEC One, a promjena u strukturi kapitala društva izvršena je početkom prosinca.

Prema novoj diobi kapitala, većinski vlasnik tvrtke SEC One sa 60 posto udjela je Mirsad Ćatić, dok Edin Hukić i Mirsada Ćatić Šuvalija imaju pod 10 posto, a Apparel Brands International 20 posto.

Mirsad Ćatić je bio vlasnik Alarm West Group, zaštitarske agencije koja je prodana Securitasu krajem 2010. godine, Mirsada Ćatić Šuvalija je njegova sestra, dok je Edin Hukić bio direktor Securitasa BH, a nastavio je biti direktor i novoosnovane tvrtke Sec One.

Švedski Securitas odlučio je u rujnu prošle godine prodati podružnicu u BiH nakon što je zaključio da nije bilo uvjeta za izgradnju dovoljno velikog poduzeća u Bosni i Hercegovini. Posao je prepušten domaćim investitorima.

Ismir Mirvić, takođe u rujnu, ušao je u FK Sarajjevo. Postao je predsjednik sarajevskog kluba u kojem ima 49,13 posto upravljačkih prava, isto koliko i Malezijac Vincent Tan. Ostalih 1,74 posto imaju ostali ulagači.

Mirvićeva tvtrtka Apparel Brands International sa sjedištem u Washingtonu, prema dostupnim informacijama bavi se trgovinom opće robe. Tvrtka radi zadnje tri godine.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?