Stari ožiljak može biti uzrok bolova u drugom dijelu tijela

Ožiljci od trauma, najčešće operacija, su ne samo estetski, već i funkcionalni problem. Tako, primjerice, zbog ožiljka na gležnju možete osjetiti bol u ramenu, objašnjava nam manualna terapeutkinja, Ana Kutija. Masažom liječi ožiljke, tako da fasciji, ovojnici mišića, vraća funkciju. Naime, kad se fascija ožiljkom uništi, nema prave konekcija i prijenosa informacija u tijelu, te tu počinju problemi koji se manifestiraju bolovima, piše hrt.hr.

Ožiljci se, osim u estetske svrhe, danas sve češće tretiraju i zbog funkcionalnih razloga. Zaboravljen ožiljak star nekoliko desetljeća, vrlo lako može biti uzrok bolova u nekom drugom dijelu tijela.

– Ako uganete gležanj, postoji, naravno govorim o baš ono da potrgate ligamente tetive itd., nakon recimo desetak godina, može vas početi boljeti suprotno rame. Nećete nužno povezati gležanj s ramenom, ali se preko fascijalnih lanaca i preko kinetičkih lanaca dogodio disbalans, dogodila se kompenzacija i otuda bol u ramenu, kaže Ana Kutija, manualni terapeut.

Fascija je elastična ovojnica koja obavija i na okupu drži sve unutrašnje organe i mišiće. Posebno je važna jer se upravo njome prenose informacije iz mozga kroz cijelo tijelo.

– Kada se presiječe fascija, više informacija od mozga do dijela gdje je bila operacija ili trauma, znači nema konekcije, nema pravilnog odgovora rada mišića i onda se događa kompenzacija. Tako da onda mišići koji su zaduženi da odrađuju svoj posao – ne rade i drugi mišići preuzimaju njihovu ulogu, pojašnjava Ana Kutija, manualni terapeut.

Potrebno je oko tri do pet tretmana ožiljka kako bi se fascija vratila u prvobitno stanje koje omogućuje pravilno funkcioniranje mišića. Najčešće se primjenjuju na ožiljcima od carskog reza, operacije hernije ili kralježnice.

– Ani sam došla zato što me ukočilo u leđima, bolovi koji nisu od jučer. To smo riješile taj put, bilo je super i kod odlaska od Ane, kako sam se oblačila, Ana je vidjela ožiljak, govori Nada Bokulić.

– Radili smo ciljano na donjem dijelu leđa različitim manualnim tehnikama, međutim s obzirom na to da su ti prisutni bolovi dugi niz godina i da je već gospođa bila u programu fizikalne terapije, da je posjetila dosta adresa, očito da je problem nastao drugdje u tijelu. Znači da nije nužno glavni primarni problem bio u leđima, kaže Ana Kutija, manualni terapeut.

Ispostavilo se da poteškoće stvaraju 34 godine star ožiljak od operacije žuči, te 15 godina star ožiljak od operacije maternice.

– Prvo palpiram pod prstima koliko duboko mogu ući u tkivo, na kojem mjestu je fascija u restrikciji. Znači na koju stranu je fascija povukla, gdje je zategnuta, gdje postoje te priraslice i tako dalje. Nakon toga krećem u različite tehnike natega, takozvanog natega fascije. Svaki od tih smjerova se drži između minute i pol, tri pa ponekad i pet minuta dok ne osjetim pod svojim prstima da je fascija popustila, kaže Ana Kutija, manualni terapeut.

– Kad ga stisne onda osjetite trnce, žmarce po cijelom tijelu, pogotovo tamo gdje je recimo donji dio tijela, ugodni žmarci da se razumijemo, kaže Nada Bokulić.

Masažom ožiljaka smanjuje se i njihova vidljivost, uklanjaju priraslice, povećava cirkulaciju, te vraća osjet. Koliko je metoda učinkovita gospođa Nada se osvjedočila na vlastitoj koži već nakon samo dva tretmana.

– Manje osjećam bolove, kad nešto podižem ne boli me toliko. Više imam snage i u rukama, a da ne kažem i u donjem tijelu tijela, kaže Nada Bokulić.

– Nakon jednog tretmana su se drastično smanjili bolovi. Još ćemo odraditi dva do tri tretmana ožiljka i mislim da mi više neće doći s bolovima u leđima, kaže Ana Kutija, manualni terapeut.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?