Novi veleposlanici BiH iz bošnjačke kvote bit će; Zlatko Lagumdžija, Damir Arnaut, Erol Avdović, Haris Bašić, Elma Kovačević-Bajtal…

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović odabrao je kandidate za veleposlanike BiH iz bošnjačke kvote, među kojima je nekoliko poznatih imena, a najpoznatiji među njima je bivši predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija, “politički otac” Željka Komšića. Pod vodstvom Lagumdžije SDP BiH je u dva navrata formirao izvršnu vlast u FBiH bez stranke ili stranaka za koje je glasovla većina Hrvata, dok je Komšić, kao kandidat SDP-a u dva navrata biran bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, podsjeća Hrvatski Medijski Servis.

On bi, prema informacijama portala Istraga.ba, bliskog direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću trebao biti novi veleposlanik BiH u Ujedinjenim nacijama

Dosadašnji zastupnik Naše stranke Damir Arnaut preuzet će funkciju veleposlanika BiH u Njemačkoj, a funkciju veleposlanika BiH u Vijeću Europe trebao bi biti imenovan dužnosnik Naroda i Pravde Haris Bašić, nekadašnji savjetnik u uredu člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Novi veleposlanik u Kraljevini Belgiji bit će novinar i dugogodišnji dopisnik iz New Yorka Erol Avdović. Dosadašnja uposlenica Ministarstva vanjskih poslova Amira Arifović preuzet će funkciju veleposlanice BiH u Italiji, dok će Anesa Kundurović, bivša veleposlanica BiH u Japanu, biti nova veleposlanica BiH u Danskoj.

Elma Kovačević-Bajtal, zaposlenica Vanjskotrgovinske komore BiH i supruga Esada Bajtala, obavljat će dužnost veleposlanice BiH u Crnoj Gori, a Haris Hrle, bivši veleposlanik BiH u Sjedinjenim Američkim Državama, Austriji i Saudijskoj Arabiji, ide na poziciju veleposlanika BiH u Indiji. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?