Očekuje se smjena SDA kadrova, hoće li Komšić i dalje postavljati kandidate u ime Hrvata?

Dobrom dijelu domaćih veleposlanika i konzula u diplomatsko-konzularnim predstavništvima (DKP) BiH u svijetu istekli su mandati ili su pred krajem, a rasplet političke situacije ukazuje na promjene u diplomaciji, prije svega kada je riječ o predstavnicima iz reda bošnjačkog naroda.

Predsjedništvo BiH je, osim za vođenje vanjske politike, nadležno i za imenovanje veleposlanika i drugih međunarodnih predstavnika BiH, od kojih najviše dvije trećine mogu biti odabrani s teritorije FBiH.

Uz to, nepisano pravilo jeste to da se članovi Predsjedništva jedni drugima ne miješaju u izbor diplomata iz njihovih kvota, dok je u posljednje vrijeme, kada je riječ o Srpskoj, praksa da se srpski član Predsjedništva konzultira s predsjednikom Republike u vezi s prijedlozima za ambasadore iz srpske kvote.

Prema informacijama do kojih je došao “Glas Srpske”, većini veleposlanika i konzula već su istekli mandati i izvjesno je da će doći do promjena u DKP mreži. Ovo pitanje bi uskoro trebalo da se nađe i na dnevnom redu jedne od skorijih sjednica Predsjedništva BiH u kojem su ovom mandatu Željka Cvijanović iz Republike Srpske, koja je zamijenila Milorada Dodika na poziciji srpskog člana, Željko Komšić koji je reizborio ostanak na mjestu predstavnika iz reda Hrvata, te Denis Bećirović iz SDP-a, kao bošnjački kadar.

Imajući u vidu da je većina aktuelnih bošnjačkih diplomata iz redova SDA jer su prethodni članovi Predsjedništva iz reda Bošnjaka bili upravo iz te stranke, opravdano se najavljuje da će u toj kvoti doći do najveće promjene.

-U bošnjačkom kabinetu u Predsjedništvu BiH su sada novi ljudi i upravo tu bi trebalo biti najviše promjena jer bi bilo čudno da zadrže pojedince iz redova političkog rivala, odnosno SDA. U druga dva je uglavnom sve isto. Komšić je ostao, dok su Cvijanović i Dodik ista stranka. Uglavnom mnogo mandata u diplomaciji je isteklo i biti će promjena – smatra sugovornik “Glasa” blizak Predsjedništvu. 

Profesor međunarodne politike Srđan Perišić očekuje da će kadrovi SDA biti sklonjeni s rukovodećih pozicija u DKP mreži, ali ostaje otvoreno pitanje kako će na to reagirati Zapad koji ima jak uticaj u bošnjačkoj politici.

– Dobar dio njihovih diplomata je formiran po ukusu Washingtona i sigurno će pokušati da ih zaštiti ako budu dirani. Možda ne budu na rukovodećim pozicijama, ali je sigurno da će neki ostati u službi – ocijenio je za “Glas”.  

BiH ima više od 50 veleposlanstava, konzulata i misija pri međunarodnim organizacijama, a vlast na državnoj razini do 2026. godine će, prema već potpisanom sporazumu, činiti stranke okupljene oko SDP-a, HDZ-a i SNSD-a. Stav je i da ta suradnja mora imati odraza i u vanjskoj politici, a Srpska osim na kadrove iz SDA, ima dosta zamjerki i na račun djelovanja Željka Komšića i njegovih veleposlanika, prije svih Svena Alkalaja u UN.

Ključni razlog za to jeste što su promovirali na međunarodnom planu svoju politiku, a često osobne stavove pokušavali da predstave kao službene BiH.

DKP mreža nalazi se i pod kapom Ministarstva vanjskih poslova (MIP) BiH. Kandidat za novog ministra nasljednika Bisere Turković, kao izbora SDA, jeste predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković.

Analitičari i poznavatelji stanja u DKP mreži dugo upozoravaju da je ugled BiH narušen u svijetu, ali i da je dio diplomata na pozicijama samo jer su uradili mnogo za stranke koje su ih predložile, a ne zbog znanja i vještina. Taj stav dijeli i član Komisije za vanjske poslove u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Milan Petković.

-BiH ne vodi ozbiljnu diplomaciju niti ima karijerne diplomate. Ne očekujem nikakve promjene u tom smislu jer ni Srbi, ni Hrvati niti Bošnjaci ne vode ozbiljnu brigu o tim kadrovima – kazao je Petković za “Glas Srpske”.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?