Klimatske promjene: Bill Gates uložio u start-up koji se bavi podrigivanjem krava

Milijarder Bill Gates uložio je u australski start-up za klimatsku tehnologiju koji planira smanjiti emisije metana nastale zbog podrigivanja krava. Metan je najčešći staklenički plin nakon ugljikovog dioksida (CO2). Stoka poput krava, koza i jelena proizvodi metan kada njihov želudac razgrađuje tvrda vlakna poput trave.

Znanstvena istraživanja su pokazala da bi hranjenje krava morskom travom moglo značajno smanjiti njihovu emisiju metana. Start-up Rumin8 sa sjedištem u Perthu je stoga počeo raditi na dodatku prehrani sintetski repliciranom od crvenih morskih algi, a koji zaustavlja stvaranje plinova, piše BBC.

Novi Zeland predložio oporezivanje stakleničkih plinova koje proizvode domaće životinje
Rumin8 je priopćio da je prikupio 12 milijuna dolara putem financiranja koje je vodila kompanija Breakthrough Energy Ventures, koju je Gates osnovao 2015. godine. Investicijsku tvrtku također podržavaju izvršni direktor Amazona Jeff Bezos i kineski poduzetnik i suosnivač Alibabe Jack Ma.

Novi Zeland je u listopadu prošle godine predložio oporezivanje stakleničkih plinova koje proizvode domaće životinje podrigivanjem i mokrenjem. 2019. je metan u atmosferi dosegao rekordne razine, bilo ga je oko dva i pol puta više od razine u predindustrijskom dobu. Pojedinačne molekule metana imaju snažniji učinak zagrijavanja atmosfere od molekula CO2.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?