Od Selme Cikotića i Davuda Zahirovića tražio pola milijuna dolara za organiziranje sastanaka s američkim diplomatama u UN!

Bivši visoki dužnosnik FBI-a Charles McGonigal, koji je u subotu uhićen u SAD, optužen je, pored ostalog, da je u lipnju 2018. godine tražio od aktualnog ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića i sad već preminulog biznismena iz Gračanice Davuda Zahirovića pola milijuna dolara za organiziranje sastanka s diplomatama u SAD-u, na kojem bi se razgovaralo o američkoj politici u BiH, saznaje portal Istraga.ba.

Charles F. McGonigal, 54, bivši specijalni agent Federalnog istražnog ureda (FBI) zadužen za terenski ured u New Yorku. On je uhićen zbog optužbi da je primio 225.000 dolara u gotovini od osobe koja je imala poslovne interese u Europi i koji je bio zaposlenik strane obavještajne službe. McGonigal je u tom trenutku radio kao specijalni agent zadužen za protuobavještajne poslove u Uredu FBI-a u New Yorku. McGonigal se povukao iz FBI-a u rujnu 2018. godine. Protiv njega su podignute dvije optužnice, a u jednoj od njih se spominju bh. državljani – “bivši ministar obrane BiH” kao “osoba C” i “vlasnik i direktor farmaceutske kompanije iz BiH” kao “osoba D”. U pitanju su, kako saznaje Istraga, bivši ministar obrane i aktualni ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, te prije dvije godine preminuli vlasnik farmaceutske kompanije ZADA iz Gračanice – Davud Zahirović.

“Osoba C je bio bh. državljanin i savjetnik člana Predsjedništva BiH. Osoba C je bivši ministar obrane BiH”, navedeno je u optužnici.

U optužnici se, također, spominje i osoba D, koja je također bh. državljanin, te “osnivač i direktor farmaceutske kompanije stacionirane u Bosni i Hercegovini”.

“Dana 27. travnja 2018. godine, optuženi McGonigal se sastao s osobama C i D u Njemačkoj. Na sastanku su osoba C i osoba D zatražile priliku da se sastanu s veleposlanikom SAD u UN-u, ili s nekim drugim visokim dužnosnikom Vlade SAD, kako bi utjecale na politiku u BiH”, navedeno je u optužnici otpečaćenoj ovg tjedna.

Prema opisu, osoba C odgovara Selmi Cikotiću. On je, naime, bivši ministar obrane koji je u tom razdoblju (2018. godine) bio savjetnik tadašnjeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. Osoba D je, prema informacijama Istrage, farmaceut Davud Zahirović, osnivač i vlasnik kompanije ZADA iz Gračanice koji je preminuo u studenom 2021. godine.

Deset dana nakon sastanka u Njemačkoj s Cikotićem i Zahirovićemm, optuženi McGonigal je kontaktirao FBI-evu vezu u UN-u, i zatražio pomoć prilikom organiziranja sastanka koji su tražila dvojica bh. državljana.

Krajem lipnja (25.6.2018. godine), McGonigal je predložio osobi A (biznismen iz SAD albanskog porijekla), da njegova firma sklopi ugovor s farmaceutskom kompanijom ZADA iz Gračanice, čiji je vlasnik osoba D, odnosno Davud Zahirović.

“Prijedlog optuženika McGonigala uključivao je dogovor da farmaceutska kompanija koja je u vlasništvu osobe D (Davud Zahirović, op.a), isplati kompaniji A (vlasnik američki državljanin albanskog porijekla op.a) 500 tisuća dolara kao naknadu za zakazivanje sastanka između farmaceutske kompanije osobe D (ZADA Gračanica op.a), i predstavnika američke delegacije u UN-u”, navedeno je u optužnici.

Pet dana kasnije, 1. srpanja 2018. godine, FBI-ev dužnosnik McGonigal šalje elektronsku poruku osobi A u kojoj navodi da pripremi ugovor i da mora “zaštiti njegovo ime”.

“Dana 18. srpanja 2018. godine, kako je predložio optuženi McGonigal, osoba A je predložila ugovorni aranžman s osobom D (Davud Zahirović), po kojem bi kompanija A (u vlasništvo osobe A), dobila 500 tisuća dolara u zamjenu za zakazivanje sastanka između osobe D i predstavnika iz Veleposlanstva SAD u UN-u”, navedeno je u optužnici.

McGonigal je, potom, 26. srpnja 2018. godine pozvao FBI-evu vezu u SAD te joj predložio datume za sastanak koji su tražili osobe C i D, odnosno Selmo Cikotić i Davud Zahirović.

“Dana 13. kolovoza 2018. godine, optuženi McGonigal je prisustvovao sastanku na kojem je informirao višeg dužnosnika američkog veleposlanstva u UN-u o zahtjevima osoba C i D. Optuženi McGonigal ni u jednom trenutku nije dijelio informacije o financijskom interesu osobe A na sastanku ili o svom financijskom odnosu s osobom A”, piše u optužnici američkog pravosuđa.

U optužnici, međutim, nije navedeno da su Cikotić i Zahirović isplatili novac FBI-evom dužnosniku. No, McGonigal je novac primio na drugom mjestu i za jedan drugi posao.

“Prema optužnici u devet točaka, koja je danas otpečaćena, od kolovoza 2017., i nakon njegovog umirovljenja iz FBI-a u rujnu 2018., McGonigal je skrivao od FBI-a prirodu svoje veze s bivšim stranim službenikom sigurnosti i poslovnim čovjekom koji je imao trajne poslovne interese u stranim zemljama i pred stranim vladama. Konkretno, McGonigal je tražio i primio najmanje 225.000 dolara u gotovini od osobe te je putovao u inozemstvo s osobom i sastajao se sa stranim državljanima”, priopćeno je iz Tužiteljstva.

Ovaj novac McGonigal je primio iz Albanije, koja je bila zaposlenik albanske obavještajne službe. FBI-ev dužnosnik je, također, pomagao i ruskom oligarhu Olegu Deripaski, koji se nalazi pod sankcijama SAD, piše Istraga.ba.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?