Strömquist: Većina od 14 ključnih prioriteta koje je postavila EU mogu biti ispunjeni brzo

Švedska preuzima predsjedavanje Vijećem Europske unije u vrijeme povijesnih izazova, što znači da brojne od prioriteta na kojima će raditi nismo postavili sami, nego realnost koja nas okružuje, kazala je veleposlanica Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Strömquist govoreći u intervjuu za Fenu povodom šestomjesečnog švedskog predsjedavanja Vijećem EU.

Na početku razgovora kazala je da je od početka bilo jasno da će kontinuirana podrška EU Ukrajini odrediti švedsko predsjedavanje. Nije riječ samo o moralnoj obavezi nego o preduvjetu za dugoročni mir u Europi jer će ishod ovog rata odrediti budućnost Europe.

– Suočit ćemo se s mnogim drugim izazovima koji su nastali kao posljedica ruske agresije na Ukrajinu, kao što su migracijska i energetska kriza, problemi s globalnim lancem snabdijevanja kao i rastućom inflacijom, kamatama, te cijenama električne energije i namirnica – dodala je Strömquist.

Napominje da su ti izazovi samo nastavak onih s kojima smo je svijet bio suočen prije rata, što su klimatske promjene i pandemija koronavirusa koja još uvijek nije u potpunosti okončana. Paralelno s tim obavezama, ambicija Švedske je da nastavi rad na EU agendi s ciljem stvaranja zelenije, sigurnije i slobodnije Europe.

Stoga će se predsjedavanje Švedske fokusirati na četiri prioriteta: sigurnost i jedinstvo, konkurentnost, zelena i energetska tranzicija te demokratske vrijednosti i vladavina prava.

Na prvom mjestu su sigurnost i jedinstvo kako bi se osigurala kontinuirana financijska i vojna podrška Ukrajini i kretalo ka snažnijoj europskoj sigurnosnoj i vojnoj politici zajedno s partnerima iz Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, kao i intenzivniju borbu protiv međunarodnog organiziranog kriminala.

– Na drugom mjestu je otpornost i konkurentnost. Odgovor na kratkoročne posljedice rata u Ukrajini mora biti popraćen naporima koji će omogućiti dugoročni ekonomski rast u Europi – smatra Strömquist.

Taj proces uključuje osnaživanje jedinstvenog tržišta EU, suprotstavljanje protekcionizmu, kao i promoviranje otvorenih tržišta koja su bazirana na slobodnoj konkurenciji, privatnim investicijama i uspješnim procesima digitalizacije.

Na trećem mjestu je napredak kao i zelena i energetska tranzicija, a u toj oblasti potrebno je osigurati nezavisnost Europe od fosilnih goriva što će biti ključno za energetsku sigurnost.

– Švedsko predsjedavanje će se pozabaviti visokim cijenama električne energije i dugoročnom reformom tržišta električne energije. Također ćemo raditi na tome da Evropa bude primjer i kombinira brzu zelenu tranziciju s potaknutim inovacijama i konkurentnošću – dodala je veleposlanica.

Globalna i vanjskopolitička dimenzija klimatskih promjena, uključujući sigurnosne implikacije klimatskih promjena, bit će od iznimne važnosti za švedsko predsjedavanje, kaže, kao i kontinuirano nastojanje da se unaprijedi klimatska diplomacija EU.

Globalni klimatski izazovi zahtijevaju globalni odgovor i Europa mora biti predvodnica u tom procesu, smatra Strömquist te dodaje da europski koraci ka nezavisnosti od fosilnih goriva nisu neophodni isključivo zbog zelene tranzicije, već i radi sigurnosti.

– Europske kompanije koje nude zelena rješenja u stanju su dodatno potaknuti prelaze na zelene izvore energije na globalnom nivou. Ovaj proces će zahtijevati velike investicije koje najbolje ideje i inovacije mogu pretvoriti u funkcionalna rješenja – istaknula je.

EU će u svoj rad uključiti i zemlje zapadnog Balkana. Veliki paket energetske pomoći za ovu regiju već je najavljen i očekuje se njegova implementacija, a Švedska će također nastaviti s asistencijom i na bilateralnom nivou.

Stoga je švedska veleposlanica izrazila nadu će BiH uz njihovu podršku nastaviti povećavati napore u smanjenju emisija, te da će raditi na nalaženju načina za poboljšanje kvaliteta zraka, otklanjanju čvrstog otpada, kao i boljem tretmanu otpadnih voda.

Neki važni koraci u tom pravcu već su bili načinjeni uz pomoć Švedske, kao što su implementacija mjera za energetsku efikasnost u javnim institucijama i stambenim zgradama širom zemlje, kao i korištenje održivih izvora energije za grijanje, što je u značajnoj mjeri doprinijelo zaštiti okoliša i prelazu na nefosilna goriva.

– Drago nam je vidjeti povećan broj zahtjeva i obaveza lokalnih vlasti koje sudjeluju i žele da pospješe svoje aktivnosti u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih energija, te se nadam da će ovaj proces biti prilika da se poveća broj investicija u inovativne grane industrije – kazala je.

Navela je da je na četvrtom mjestu prioriteta zaštita demokratske vrijednosti i vladavinu prava, jer se Europska unija bazira na demokratskim vrijednostima, koje se utrle put jedinstvu, individualnim slobodama, nediskriminaciji, povećanju ekonomske proizvodnje i globalnom utjecaju uopće.

– Održavanje principa vladavine prava i fundamentalnih sloboda je u tom smislu ključni element švedskog  – i svakog drugog – predsjedavanja Vijećem EU – podvukla je Strömquist.

Na pitanje što će biti politika Švedske prema regiji zapadnog Balkana i posebno Bosni i Hercegovini nakon što je dobila status zemlje kandidata za članstvo u EU, veleposlanica je kazala da je već tijekom samita EU i zapadnog Balkana koji je održan u Tirani u prosincu prošle godine, poruka EU bila jasna i to je da je u potpunosti posvećena tome da zapadni Balkan postane dio europske obitelji.

Švedsko predsjedavanje će raditi na jedinstvu EU, kaže Strömquist, te dati svoj doprinos aktivnom procesu integracije zapadnog Balkana u EU, kao i nastaviti da kontinuirano podržava te zemlje u procesima implementacije reformi.

– Bili smo svjedoci nekoliko pozitivnih momenata u regionu u posljednje vrijeme s otvaranjem pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom i dodjelom kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini, ali najteži posao moraju obaviti vlasti u regionu – mišljenja je veleposlanica.

Navela je da ne postoje prečice te da će integracija zavisti o individualnom napretku svake zemlje. U slučaju Bosne i Hercegovine, to znači da značajan napredak mora biti ostvaren na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta prije nego što pregovori mogu uopće početi, podvukla je.

Kaže da većina 14 ključnih prioriteta mogu biti ispunjeni brzo ukoliko budu prioritet u radu novoizabranih političara zbog čega je izrazila nadu da će kandidatski status donijeti pozitivnu energiju te da će se ostvariti stvarni napredak u naredne četiri godine.

– Drugo bitno pitanje je osigurati da se cijela regija uskladi sa zajedničkom sigurnosnom i vanjskom politikom EU, uključujući sankcije protiv Rusije kao posljedica agresije na Ukrajinu. Ovo je veoma važan dio procesa pristupanja EU – pojasnila je Strömquist.

Smatra da su i četiri prioriteta švedskog predsjedavanja također važna zbog veza između zemalja zapadnog Balkana i EU te je namjera u tim oblastima raditi zajedno unutar Europe. Zelena tranzicija, ekonomski razvoj, vladavina prava i posebno sigurnost.

Tijekom proljeća Švedska namjerava u Bosni i Hercegovini organizirati događaje koje će tematizirati te izazove zajedno s Delegacijom Europske unije u Bosni i Hercegovini, zemljama članicama EU i lokalnim partnerima.

– Rat u  Ukrajini iz korijena je promijenio sigurnosnu situaciju u Europi, te je još važnijom učinio suradnju među zemljama koje slično razmišljaju s ciljem suočavanja sa izazovima koji su pred nama. U skladu s tim, fokus je još više na kontinuiranom procesu integracije zapadnog Balkana u EU – naglasila je Strömquist.

Kada je u pitanju BiH, Strömquist smatra da je dodjelom kandidatskog statusa Europska unija dala jasan signal da je “lopta sada na vašoj strani terena”, a ova godina ima potencijal da bude godina u kojoj će konačno doći do pozitivnih promjena.

Brzi proces formiranja vlasti na državnom nivou je obećavajući znak, smatra  veleposlanica, kao i izjave brojnih dužnosnika iz vladajuće koalicije, koji su istaknuli namjeru da EU integracije budu na vrhu liste njihovih prioriteta, što bi trebalo biti pretočeno u konkretne korake

– Ovo je prilika za novoformiranu vlast da ispuni neophodne i zakašnjele reforme u skladu s ugovorom koji je potpisan 12. lipnja 2022. godine i sa 14 ključnih EU prioriteta za BiH. Reforme su fokusirane na jačanje funkcionalnosti institucija, vladavinu prava, ljudska prava i reformu javne uprave – podvukla je Strömquist.

Pristupanje BiH NATO-u jedan je od ključnih ciljeva vanjske politike BiH, ali trenutno ne postoji politički dogovor o tom pitanju, u procesu pristupanja NATO-u je i Švedska, te Strömquist kaže da je invazijom na Ukrajinu Rusija dokazala da ni u jednom smislu ne poštuje ni principe sigurnosti u Europi ni Povelju Ujedinjenih nacija.

Stoga je najavila da će se nastaviti zajednički rad sa zemljama koje razmišljaju slično kada je u pitanju održavanje svjetskog poretka koji se temelji na poštivanju pravila. To je ključno za mir i sigurnost, kao i za kontinuirani prosperitet, dodala je.

U intervjuu za Fenu veleposlanica Švedske u BiH Johanna Strömquist naglasila je da je pravo svake zemlje da sama donosi odluke o svojim sigurnosnim pitanjima i to je fundamentalni princip koji Švedska poštuje.

Švedska je odlučila da pristupi NATO-u i kako je rekao švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billström, Švedska i Finska će biti sigurnije kao članice NATO-a, a NATO će biti jači sa Švedskom i Finskom kao punopravnim članicama i “to je situacija u kojoj sve strane pobjeđuju”.

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?