Krišto: Novi ministarski tim ubrzat će reforme i euroatlantski put BiH

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto najavila je u srijedu da će novi ministarski tim, kojega je danas potvrdio državni parlament Bosne i Hercegovine, ubrzati reforme i euroatlantski put te zemlje.

“Moramo nužno krenuti u reforme kako bismo napravili napredak i kako bi BiH zaista postala sigurna, politički stabilna i ekonomski snažna. Radit ćemo na tome da ojačamo suradnju i sinergiju izvršne i zakonodavne vlasti u BiH”, rekla je Krišto. 

Dodala je kako je rezultat glasanja u državnome Zastupničkom domu, u kojemu je novi saziv Vijeća ministara dobio povjerenje, pokazao da se suradnja izvršne i zakonodavne vlasti već očituje. 

Izrazila je je zadovoljstvo što je novi saziv Vijeća ministara BiH izabran rekordno brzo nakon općih izbora koji su održani u listopadu prošle godine. 

S 23 glasa ‘za’ i 19 ‘protiv’ u Zastupničkom domu potvrđena je državna vlada koju će činiti predstavnici vodećih hrvatskih, bošnjačkih i srpskih stranaka iz HDZ-a BiH, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i ‘osmorke’, koju predvode SDP BiH te Narod i pravda. 

Prvi put nakon više od 20 godina u vlasti nije vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića. 

Brzu provedbu rezultata općih izbora u BiH pozdravili su i predstavnici SAD-a i Europske unije.

Potporu uspostavi novoga saziva Vijeća ministara uputili su američki veleposlanik u BiH Michael Murphy te voditelj izaslanstva EU u BiH Johann Sattler. Murphy se nedugo nakon procedure glasanja u državnom Parlamentu sastao s Krišto. Izrazio je očekivanje da će dvije zemlje ojačati suradnju, a predsjedateljica Vijeća ministara je najavila kako će osobnim angažiranjem nastojati ubrzati euroatlantske integracije. 

“Ovo Vijeće ministara ima prigodu promijeniti putanju BiH praveći kompromise i stvarajući konsenzus neophodan za izgradnju bolje budućnosti za sve građane BiH”, stoji u objavi veleposlanstva SAD-a u BiH.

Slično je poručilo i  izaslanstvo EU u BiH. “Brzo formiranje Vijeća ministara ključni je korak k ispunjenju prijeko potrebnih reformi i napretka na putu ka EU, koji građani BiH očekuju. Važan posao počinje sada”, stoji u objavi. 

e-hercegovina.com

O čemu se priča na BiH i Croatia subredditima

O čemu se priča na Balkanskim subredditima?